Od středy vylidněné centrum města, cukrárny a restaurace bez hostů, roušky v uzavřených prostorách a někdy i strach dojít si nakoupit bez toho, aby se člověk nakazil covid-19. Panika, která se spustila spolu se zprávou, že Prachatice jsou novým ohniskem nemoci, není na místě.

Nemocných s covid-19 je na celém Prachaticku podle údajů jihočeské hygieny 49. K pondělním dopoledni je 42 pozitivních lidí přímo v Prachaticích. V devětatřiceti případech jde o pracovníky výrobního závodu firmy InTiCa Systems.

Muž z Kroměřížska mířil na policisty nabitou kuší a mečem. Hrozí mu až pět let ve vězení.
Muž na policisty mířil nabitou kuší a mečem. V krvi mu kolovalo přes tři promile

Martin Malý, starosta města, včera pro Deník uvedl, že čísla jasně říkají, že jde o ohniskovou záležitost, která je podchycená. „Rozhodně nejde o nekontrolovatelné šíření covid-19,“ vyvrací prachatický starosta strach a obavy s tím, že lidé z prachatického výrobního závodu jsou do jednoho otestovaní. „Ti, kteří byli pozitivní, izolovaní. Ti, u nichž byl důvod ke karanténě, jsou v karanténě. Agenturní zaměstnanci s nákazou, i ti kterým byla nařízena karanténa, jsou jsou v karanténě v ubytovně,“ ujistil Martin Malý. Do města vůbec nedostanou. Strava je na ubytovnu dovážena. Nejdál chodí před budovu ubytovny na cigaretu.

Prostory ubytovny s nimi sdílí koordinátor, jež dohlíží na naplňování nařízené karantény. „Prachatičák ani turista se tak nemůže s nakaženými běžně setkat,“ tvrdí Martin Malý a uzavírá: „Město je bezpečné. Turisté se nemusejí bát.“ Jeho slova, že jde o ohnisko, nikoliv o komunitní přenos potvrzuje také semafor, který včera vydali hygienici a Prachatice jsou jedním okresem z devíti, který dostal zelenou barvu.

Počet nakažených by se mohl v tomto týdnu snižovat. I v tomto týdnu budou hygienici pokračovat v testování.