Nejenže tak přispěli ke zdravějšímu ovzduší a sami sobě k lepší fyzické kondici, ale navíc tak i podpořili Romana Pišného, který je kvůli svalové dystrofii upoután na invalidní vozík.

Závěrečná Kolopárty, která byla nejen pro účastníky projektu Do práce na kole, se odehrála v prostoru městské plovárny v Jindřichově Hradci. Příchozí se tady v průběhu večera dozvěděli, kdo ujel nejvíc kilometrů a kdo jezdil nejpravidelněji, čekalo na ně i exhibiční vystoupení bikerů nebo koncert kapely Lovci mamutů. Ze všech čišela spokojenost s jejich výkony a k dobré náladě přispěly i ceny, které si mnozí z 208 cyklistů odnesli.

„Letošní ročník byl super. V Jindřichově Hradci šlapalo opět nejvíc lidí v celé republice v přepočtu na sto tisíc obyvatel," vyzdvihla za organizátory Lenka Michalcová a dodala, že 208 přihlášených z třiceti firem znamenalo oproti loňskému ročníku třicetiprocentní nárůst. „Dohromady jsme našlapali 24 676 kilometrů," radovala se.

Když tohle číslo slyšel Roman Pišný, hned ho napadlo podívat se, kolik měří 49. rovnoběžka, na níž leží právě i Jindřichův Hradec. „Zjistil jsem, že s tímto počtem ujetých kilometrů ji soutěžící objeli a navíc přidali ještě něco navíc. Jsou to opravdu šikovní pracanti," chválil všechny Roman Pišný, který tak v benefiční části vyhlašování získal příspěvek z Nadačního fondu města ve výši 25 tisíc korun. „Rozhodli jsme se to číslo zaokrouhlit," vysvětlil místostarosta Bohumil Komínek.

Předtím byli ale vyhlášeni ti, kteří k závratnému číslu přispívali nejčastěji a nejvíc. Nejpilnějším týmem s stali zaměstnanci firmy Pollmann. Jejich tým Nudle s mákem vykázal 98,8 procentní četnost květnových jízd do práce na kole. „Jezdilo nás pět, někdo z Otína, dva ze Zbuzan, jeden z Francouzské ulice a jeden z Denisovy. Jezdili jsme za každého počasí," popsala za tým Hana Snížková. „Vozil jsem si v batohu dvoje kalhoty, abych mohl jet domů v suchém, kdyby pršelo," dodal Roman Liška. Jak se všichni členové shodli, příští rok se přihlásí zas. „No samozřejmě!" znělo sborově.

Úctyhodných 808,5 kilometru, což bylo nejvíc ze všech, ujel David Fogl, který se ale vyhlašování nemohl zúčastnit.

Takže pokud jste letos nejezdili, můžete začít trénovat, abyste tento rekord příští rok zkusili překonat.

Petra Lejtnarová