Českou Kanadou také protéká hlavní evropské rozvodí Labe – Dunaj. Zájemci při cestě navštíví také některou 
z historických památek. 
V blízkosti se nachází třeba Landštejn, Slavonice nebo Klášter. Přírodní park láká rovněž na technický unikát. Tím je úzkokolejka vedoucí 
z Jindřichova Hradce do Nové Bystřice.

Hned na začátku výletu se můžete nechat svézt Jindřichohradeckou úzkokolejkou až do Nové Bystřice. Ta jezdí několikrát denně. Kdo by se nechtěl nechat dopravit až do cílového bodu, může vystoupit už na zastávce Kaproun. Tady byl podle pověsti z vlaku vyhozen Jára Cimrman.

Vydejte se do České Kanady. Vysoký kámen. Na místě je k vidění mohyla a památní deska. Z Kaprouna mohou cyklističtí nadšenci pokračovat  na kole až do Nové Bystřice. Ti, kteří se rozhodnou dojet do cíle úzkokolejkou, mají možnost na konečné navštívit nově otevřené Regionální úzkokolejné muzeum Nová Bystřice.

Odtud se následně vydáte 
na 21 kilometrů dlouhou trasu. Cyklisté se zastaví třeba 
v Albeři, kde stojí zámeček Terezín z 19. století. Tenkrát ho nechal pro hraběnku Terezii Trautmansdoftovou vybudovat F. Schneider. I přesto, že byl zámeček hodně zdevastovaný, dnes je už z větší části zrekonstruován.

Dále budete pokračovat do malé vsi Klášter. Tam stojí historický klášter, ke kterému se váže dávná pověst. Podle ní pod stavbou vytéká silný pramen a ve studánce vedle kostela je zázračná voda léčící oční neduhy.

Z Kláštera se vypravíte necelých sedm kilometrů na zříceninu hradu Landštejn ze 
13. století. Patří k jedné z nejvýznamnějších románských památek ve střední Evropě. 
Z horní části vyhlídkové věže se otevírá pohled na hluboké lesy České Kanady. Na hradě jsou k vidění i různá historická vystoupení.

Na výlet do České Kanady jezdí každoročně dvaadvacetiletá Alice Mošová z Nové Bystřice. „Bydlíme kousek, 
a proto se aspoň jednou za rok vypravíme na kolech třeba do Slavonic, na Peršlák nebo na Landštejn. Na hradě milujeme hlavně přehlídky dravců. Na vybranou je opravdu 
z mnoha akcí, stačí sledovat stránky hradu," říká studentka. „Bohužel neznáme žádnou cyklostezku, a musíme jezdit po silnici, kde je hodně aut," přiznává Alice Mošová.

Na Landštejně mají otevřeno každý den kromě pondělí, 
a to od 9 do 17 hodin. Po prohlídce hradu se můžou výletníci občerstvit přímo pod hradem. Na výběr mají ze tří restaurací.

Vydejte se do České Kanady. Přírodní park.

Po dobrém jídle se nabízí návštěva Muzea československého opevnění Klášter. Tvoří ho celkem šest bunkrů vybudovaných v letech 1938. Tehdy měly sloužit k obraně Československa před nacistickým Německem. Jeden z nich je velmi autentický díky vybavení kulometů, pušek a výstroje vojáků spolu s dobovým zařízením.

Z Landštejna se cyklisté vypraví na poslední zastávku svého výletu, a to do Starého Města pod Landštejnem. Tam na ně čeká historický objekt zámku Dobrohoř, který byl součástí landštejnského panství.

V prostorách zámku v červnu otevřeli také nové turistické informační centrum ve Starém Městě pod Landštejnem. To funguje každý den od 10 do 17 hodin. Zájemci tam mohou zhlédnout také výstavu prací akademického malíře Otty Plachty, zakoupit si knihy nebo pohlednice. Před cestou domů se pak třeba posilní teplými i studenými nápoji a základními potravinami.

Lucie Schmiedová