V návrhu se totiž hovoří o sloučení dačického gymnázia a střední školy technické a obchodní. Ve středu byla tato záležitost i na programu veřejného zasedání zastupitelů.

Jak již Deník informoval, rada města schválila nesouhlasné usnesení, které bylo zasláno již i na krajský úřad. Zastupitelé ho nyní vzali na vědomí a rovněž odsouhlasili. Podle starosty Vlastimila Štěpána je v důvodové zprávě uvedeno i to, že vedení města je připravené  jednat o výši nájmu.

„Budova, kde sídlí gymnázium, je ve vlastnictví města a my jsme ochotni podat pomocnou ruku, aby se škole snížily náklady," uvedl starosta a přiblížil, že usnesení obsahuje tři body. „Nesouhlasíme se sloučením škol, které mají odlišné zaměření. Dále požadujeme na krajském úřadu, aby vypracoval koncepci středního školství a  žádáme, aby Jihočeský kraj inicioval Asociaci krajů na zavedení jednotného způsobu přijímacích zkoušek na střední školy, aby nebyly školy v některých krajích diskriminovány," sdělil starosta.

Panují totiž obavy, že by se  sloučením obou škol snížila úroveň a náročnost gymnázia, rodiče by své děti mohli přihlašovat jinam a dačické gymnázium by mohlo podle katastrofického scénáře zaniknout. Pro region, jako je Dačicko, který se nachází na hranici kraje, je podle starosty města každé zhoršení dostupnosti špatné. „Je to otázka zaměstnanosti a dopravy. Pokud by se zhoršila i situace v dostupnosti školství, tak obyvatelé začnou odcházet. Obdobná situace je známá i ze sousedního Rakouska," míní Vlastimil Štěpán.

Nezávisle na krocích ze strany vedení města a zastupitelů vznikla v Dačicích i petice proti sloučení gymnázia a střední školy. Tento týden byla podpisová akce před závodem TRW-DAS, kde šestice studentů ze třetího ročníku a septimy Gymnázia Dačice s šéfem petičního výboru Břetislavem Pavlů vysvětlovala občanům, proč bojovat za samostatnost školy. „Lidé po cestě do práce a poté z práce ochotně naslouchali argumentům studentů a připojovali své podpisy pod petici. Mnozí o problému vůbec nevěděli a bylo dobře, že sami studenti dokázali situaci vysvětlit," řekl Břetislav Pavlů s tím, že petice měla včera podle odhadů kolem tisícovky podpisů a akce nadále pokračuje.