Bez parkovacího kotouče už na Palackého náměstí postaví vůz od ledna málokdo. Změnu podpořili i účastníci ankety.

Řidiči tady budou moci odstavit svého plechového miláčka zdarma, ale pouze na dvě hodiny. Čas příjezdu navíc musí označit na parkovacím kotouči.

O změně dokonce vypsalo vedení radnice na webu města anketu a respondenti ve většině případů souhlasili s omezením doby stání. Vítají to Pavel Bartoň a David Mácha z Dačic. Ti si myslí, dvě hodiny jsou optimální doba na vyřízení pochůzek po úřadech a na nákupy.

„Lidé si mohli v anketě vybrat ze čtyřech možností. Tři z nich nabízely různý rozsah omezení parkování. Jedna nabízela ponechat stávající stav. Převažoval názor, že by se stání regulovat mělo,“ uvedl tajemník úřadu Karel Macků.

Časově omezené stání ale nebude platit celý den. Jednat se bude jen o dobu od 7 do 17 hodin ve všední dny a v sobotu od 7 do 11 hodin. Změna se bude týkat tří ze čtyř parkovišť na náměstí. Bez omezení bude možné stát pouze pod Kancnýřovým sadem, kde stojí i novinový stánek. Tam je k dispozici kolem dvaceti parkovacích míst.

Volně mohou stát auta i u Homolkova mlýna, kde je přes 30 míst a navíc je parkoviště vzdálené od náměstí jen asi 50 metrů.

Už dříve zavedlo město omezení doby stání u pošty a také před městským úřadem v Krajířově ulici. „Parkovací kotouče nabízíme od doby, kdy se tento systém u úřadu zavedl. Hodiny stojí 25 korun,“ uvedla pracovnice Informačního střediska v Dačicích Lucie Šindelářová.