Aktivita fondu by se měla znovu obnovit. Jak zdůrazňuje místostarosta Dačic Jan Bartošek, nadační fond, který sdružuje osmadvacet měst a obcí ve spádovém okolí nemocnice, nikdy nezanikl. „Svolali jsme členské obce a  domlouvali se, jak do budoucna smysluplně  podpořit činnost nemocnice," říká Bartošek s tím, že v pátek by se měla sejít správní rada fondu, na které vzejde i konkrétní podoba získávání financí.

Dříve obce do fondu přispívaly částkou jedné koruny na den, která se odvíjela od délky pobytu jejich občanů v dačické nemocnici, což byla do jisté míry i administrativní zátěž. „Nyní je v úvahu platba na obyvatele, a to ve výši deseti korun na rok," naznačuje místostarosta Dačic.

Pro obce by to nemělo představovat velkou zátěž. Pro srovnání, na Třeboňsku obce přispívají na provoz lékařské služby první pomoci dvacetikorunou na hlavu a rok.

Z místa předsedy fondu odstoupil bývalý starosta Slavonic Jaroslav Zuzák, takže nyní se bude volit i vedení.
Naposledy se podle předsedkyně představenstva Nemocnice Dačice Miroslavy Člupkové z prostředků nadačního fondu pořídilo sedmadvacet elektricky polohovatelných postelí a nočních stolků. „Na znovuoživení činnosti fondu se pracuje již rok. Rozhodně by byl nesmysl ho rušit," míní Miroslava Člupková.

Starostové obcí sdružených v Nadačním fondu Nemocnice Dačice dostali informace o dění a změnách ve špitále v uplynulých dvou letech. Podle Miroslavy Člupkové nejde ani tak o částku, jako především o princip, aby vedení obcí vědělo, kam jejich peníze směřovaly. Někdy jsou i argumenty, proč nadační fond, když je v nemocnici „jen" léčebna dlouhodobě nemocných.

„Ale dnes třeba nemocniční kuchyně vaří pro plno důchodců, kterým obědy zaváží společnost Ledax," uvádí příklad využití nemocnice  Člupková.