Hned od rána se na dačické náměstí hrnuly davy zvědavých návštěvníků, kteří si nechtěli nechat ujít příležitost zažít konečně tu pravou atmosféru, která na podobných trzích panuje. „Známá nám říkala, že ráno tady ani nebylo kde zaparkovat, kolik tu bylo lidí," říká Růžena Šindelářová, která na trh přijela z nedalekého Chlumce.

Ohromný dopolední nápor zákazníků potvrzují i dačičtí rybáři, kteří sem přijeli nabídnout nejen alternativní rychlé občerstvení v podobě smažených kapřích řízků a rybí polévky, ale přivezli také živé kapry. Jen za první tři hodiny prodali na 120 ryb a k tomu si lidé odnesli i kolem 500 řízků. „Nosí si to v kastrůlku i domů na oběd, už jsme toho prodali skutečně hodně a to ještě zdaleka nekončíme," usmívá se Michaela Křepelová z místní organizace Českého rybářského svazu Dačice. „Je to tady poprvé, ale jak se zdá, tak se to daří," dodala.

„Myslím, že jsou lidé spokojení. Kromě prodeje jsme si tady připravili i malou poznávačku ryb, každý si to může vyzkoušet a dostane i drobný dárek," upozornil ještě na přilehlé akvárium plné nejrůznějších druhů ryb další z dačických rybářů František Přikryl.

Jejich nabídku si pochvaloval asi každý, kdo trhy navštívil, stejně jako Věra Hlaváčková a Marie Malá, které společně na trh vyrazily z blízkých obcí. „Líbí se nám tady moc. Hlavně vyšlo krásné počasí. Neseme si domů kapra a koupily jsme i nějaké koření," ukazuje Marie Malá z Budče. Dalším stánkem, u kterého se celé dopoledne tvořily fronty, byl skutečně ten s kořením a bylinkami.

„Tohle je nejlepší trh, jaký jsme za poslední rok tady v jižních Čechách zažili. Předčil i Jindřichův Hradec a Telč," potvrdil David Jurásek, který koření bez solí a glutamátů jezdí prodávat na více než 80 trhů po celé republice. „Jsou tady moc příjemní lidé. Myslím, že velký podíl na úspěchu má i město, protože se mu akci podařilo hodně dobře propagovat," chválí kvalitní organizaci ze strany pořadatele a dodává, že navíc dačický trh nevyznívá tak komerčně, jako některé jiné. „Je to takové rodinné, lidé se sem jdou evidentně pobavit, dají si tady buřta, pivko, popovídají si."

U stánku s kořením se zastavili i manželé Františka a Antonín Dvořákovi a shodli se na tom, že trh se vydařil. „Líbí se nám tady, je to něco nového a je to jistě dobře i pro město," míní Františka Dvořáková a dodává, že až se to rozkřikne, přijede třeba ještě víc návštěvníků, ale i prodejců.

Těch tady tentokrát byly téměř tři desítky a sortiment byl napoprvé poměrně široký. Kromě ryb a koření se prodávaly sýry, pečivo, perníky, uzeniny, včelí produkty, sazenice květin i zeleniny, textilní výrobky, ale třeba i mouka nebo různé sušené plody.

„Ani jsem nečekala, že tady bude tolik lidí, takže se nám tu líbí. Pokud budeme mít s čím přijet příště, jistě dorazíme. Většinu našich výrobků totiž prodáme přímo ze dvora," uvedla Tereza Langová z ekologické farmy Peníkov.

Kolem poledne sice počasí ukázalo i svou odvrácenou tvář, z oblohy nad Dačicemi se spustil prudký déšť a tržiště Pod Lipkami se znatelně vylidnilo. Ti, kteří ale přečkali přeháňku pod přístřešky některých stánků ani tak zklamaní nebyli. „Teď se to sice trochu pokazilo, ale jinak je to tady pěkné. A vidíte, už přestává," poznamenal Josef Škarda z Dačic. Stačilo pár minut, po dešti opět vysvitlo slunce a mezi stánky se zase přesouvaly houfy nových a nových zákazníků.

anketa trhy

Petra Jouzová