O něm se dochovala smlouva z 1. prosince roku 1255, v níž syn zakladatele Jindřichova Hradce Vítek mění svá území s řádem Německých rytířů právě za Děbolín, tehdy zvaný Doblings.

„První oslavy jsme dělali před deseti lety k 750. výročí této zmínky. Bylo to v době, kdy tady vznikl osadní výbor," říká současná předsedkyně děbolínského osadního výboru Květa Šteflíčková.

Vysvětluje, že tehdy se v obci nic podobného nedělalo. „Proto vzešel z výboru nápad na uspořádání těchto oslav. Ty první byly spíš o shromáždění dokumentů a fotografií, ale ty druhé před pěti lety již měly bohatý doprovodný program," popsala. Tehdejší slavnosti si podle ní užili spíše muži. „Kromě průvodu obcí byla i přehlídka zemědělské techniky od historie až po současnost," vypovídá.

Proto se Děbolínští rozhodli, že letošní program by měl být víc pro ženy. „Vymyslela se proto třeba módní přehlídka modelů od 30. let nebo zavzpomínáme se spartakiádním vystoupením Poupata," komentovala letošní nabídku Květa Šteflíčková.

Na akci, která i přes parné počasí přilákala spoustu návštěvníků, se podíleli místní obyvatelé, a to všemi možnými prostředky, od obsluhy, přípravy občerstvení, až po samotná vystoupení.

Po oficiálním zahájení a mši v místní kapličce se představili policejní psovodi se svými čtyřnohými svěřenci a odvážlivci z řad publika si mohli vyzkoušet, jaké to je, když se vám do rukávu zakousne cvičený policejní ovčák. Úspěch měli i malí hasiči z Roseče, kteří předvedli dva požární útoky. Po nich už na scénu nastoupily místní ženy a dívky, které si v čele s Květou Šteflíčkovou připravily hned několik vystoupení. U diváků veliký ohlas měla jak spartakiádní skladba Poupata, tak i taneční scénka z oblíbené komediální trilogie Slunce, seno…, ale i módní přehlídka.

A co by Děbolínští své obci k výročí popřáli? „Aby se nám tady dobře žilo," říká s úsměvem Romana Navarová, která se do Děbolína přivdala. „Manžel je tady od narození, moc nám tu nechybí, do Hradce je to kousek, mám to pět minut do práce," pochvaluje si.

Manželé Hana a Martin Součkovi se shodují, že se v Děbolíně bydlí krásně. „Je super, že se tady pořád něco děje, dělají se akce pro děti, je to tady akční," vyzdvihuje Hana Součková. Její manžel Martin dodává přání, aby v Děbolíně byli pořád takoví skvělí lidé, jako jsou tam teď. „Takoví, kteří se dobře starají, zasluhují se o spoustu akcí, které tady jsou. Myslím, že mnohé obce nám můžou závidět," míní.

Kromě přání pokračování pohodového života se místní shodují ještě na tom, že by si obec konečně zasloužila vybudování kanalizace.

Petra Lejtnarová