Letní festivalová sezona je v plném proudu. Farská louka v Lomnici nad Lužnicí se v sobotu zaplnila milovníky dechových souborů.„Letos město pořádá již 7. ročník Festivalu dechových hudeb a zájem je stále velký jak ze strany účinkujících, tak hlavně ze strany diváků," uvedla za pořadatele Marcela Božovská z Informačního a kulturního střediska města Lomnice nad Lužnicí.

Na letošním ročníku, který byl pořádaný za finanční podpory Jihočeského kraje v rámci grantového projektu Kulturou v Lomnici ožijí nejen památky, se představilo šest hudebních seskupení a skupina mažoretek.

„Každý rok se účinkující částečně obměňují, nicméně máme tady i takové naše stálice, což je jednak nejstarší jihočeská dechovka Babouci, ale také soubor Kameňáci, který má místní publikum ve velké oblibě a hrají tady téměř každoročně," přiblížila Marcela Božovská.

Postupně se tak v hodinových výstupech představily soubory Sedmikráska, Kameňáci, Babouci, Velký dechový orchestr České republiky, Jihočeští rodáci a Šumavská osmička. Mažoretky Terezy Kadlecové, které si říkají Hlubocké princezny, se předvedly hned v několika vystoupeních, například i ve spolupráci s velkým dechovým orchestrem.

„Jsme rádi, že si na náš festival nachází cestu stále hodně lidí, a to nejen místních, ale i ze širšího okolí. Máme tady návštěvníky z Jindřichova Hradce, Třeboně, Veselí nad Lužnicí. Letos to vypadá na nějakých 250 prodaných vstupenek, což je pěkné," uzavřela Marcela Božovská.

Petra Jouzová