"To je destilovaná voda?" ptal se s úsměvem papež, když dostal skleněnou plachetnici jindřichohradeckého tuzemáku. "Je obrovskou ctí, že nás Svatý otec přijal, a mohli jsme mu tak vyřídit tolikeré pozdravy z Jindřichova Hradce i celého našeho regionu," neskrýval radost Miroslav Štrunc, jindřichohradecký kaplan, který celou delegaci vedl.

Kromě něj se s papežem setkal také místopředseda poslanecké sněmovny Jan Bartošek, vicehejtman jihočeského kraje František Talíř, Markéta Sliacká jako zástupkyně starosty obce Číměř a Josef Nejedlý, ředitel jindřichohradecké likérky Fruko Schulz. “Je to pro nás obrovská pocta a jsem rád, že jsem si mohl podat ruku se Svatým otcem a požádat ho, aby pamatoval naše město i celý region, který zde zastupujeme, a děkuji panu doktoru Václavu Kolajovi, velvyslanci České rrpubliky ve Vatikánu, který naší audienci pomohl zprostředkovat,” poznamenal Josef Nejedlý.

Papež dostal od jihočeské delegace plachetnici s tuzemákem.Papež dostal od jihočeské delegace plachetnici s tuzemákem.Zdroj: Archiv delegace

Hlavním účelem návštěvy delegace bylo prezentovat ve Vatikánu Jihočeský kraj a zároveň Jindřichohradecko. Středeční audience u papeže se připravovala půl roku.