„Máme přiklepnutých devatenáct milionů korun od státu na zahájení prací. Jednání ohledně celkového profinancování jízdárny ale nyní uvízla na mrtvém bodu kvůli pádu vlády,“ řekl Jiří Boháček, kvestor pražské české zemědělské univerzity, která je investorem jezdecké haly.

„Rýsovaly se nám nějaké schůdné cesty, teď to ale všechno padlo. Můžeme začít znovu,“ dodal Boháček.

Pražané přitom mají v ruce územní rozhodnutí, od něhož chybí krůček ke stavebnímu povolení. V létě chtějí vybrat zhotovitele stavby a mohlo by se začít stavět.


Království za novou halu, prosí studenti

Všichni zainteresovaní humpolečtí činovníci věří, že tento scénář nakonec neskončí zamčený v psacím stole. „Jakmile se poprvé kopne do země, budu o poznání klidnější,“ neskrýval lehké rozechvění ředitel České zemědělské akademie Otakar Březina.

Pohodlí prostorné haly by si kromě vysokoškoláků, kteří v Humpolci studují obor chovatelství koní, souběžně rádi užívali i žáci zemědělky. Na školním statku sice nevelkou jízdárnu mají, ta ale ve skutečnosti představuje provizorní řešení.

„Je tam hrozně málo místa, vejdou se tam nanejvýše tři koně. Musíme být rozdělení na skupiny a stejně toho moc nestihneme. V opravdové hale bychom mohli jezdit třeba na deseti koních najednou,“ vysvětlila studentka Barbora Šušková.

„Kolikrát je kvůli tomu musíme cvičit v zimě i venku, brodíme se v blátě. Uvnitř by to bylo mnohem pohodlnější,“ přidala se Jana Hladká.
Ředitel školního statku Jan Mácha upozornil především na vzdělávací hledisko.

„Snažíme se studentům předat základy práce u koní jako takové, od každodenní péče či drezury až po vozatajství. K tomu ale nutně potřebujeme odpovídající podmínky. Těžko dělat nové věci postaru,“ podotkl Mácha.

O výstavbě jezdecké haly na dusilovském závodišti se ve městě hovoří více než třicet let. První rozhodnější slovo ale padlo teprve poté, kdy v Humpolci otevřela akreditované pracoviště pro budoucí chovatele koní zemědělská univerzita.

Na Dusilově právě vrcholí oprava někdejšího učňovského střediska. Vysokoškoláci dostali léta zahálející budovu od kraje Vysočina.

Po nezbytných úpravách z ní vznikne studijní centrum. To má být otevřené od května. „Vzhledem k tomu, že objekt stojí nějakých dvě stě metrů od budoucí jezdecké haly, vlastně se tam rodí jakési studentské městečko,“ všiml si ředitel zemědělské akademie Březina, který si od navázaného partnerství s univerzitou hodně slibuje.

„Pokud se podaří postavit jezdeckou halu, bude to skvělé pro obě strany. Bez problémů ale zatím pokračuje i spolupráce při výuce bakalářského oboru,“ pochvaloval si Otakar Březina.



Chovatelství koní se v Humpolci usadí

S udržením humpoleckých vazeb počítají rovněž představitelé vysoké školy. „Propojení se zemědělskou akademií nejenže bude pokračovat, ono dokonce pokračovat musí. Na obor, který tam vyučujeme, jsme dostali osmiletou akreditaci. A tu jsme povinni dodržet,“ řekl kvestor Boháček s dodatkem, že vzhledem k vysokému zájmu studentů o chovatelství koní bude před vypršením povolení takřka najisto následovat žádost o jeho prodloužení.
Jezdecká hala na Dusilově
– první seriózní záměr je z roku 2002, od té doby se na něm pracovalo
– areál vyroste nedaleko tribuny na dusilovském dostihovém závodišti
– rozměry haly: 66 x 26 x 11 metrů, počítá se i s vnitřní tribunou
– jízdárna poskytne veškeré dostupné zázemí pro koně i jezdce
– kromě výuky se tam budou konat také parkurové závody a jezdecké lekce
– stáje nebudou součástí haly, kvůli případné dostavbě vyrostou vedle ní
– stavět se začne letos, datum dokončení závisí na jednání o dotaci
– vysokoškoláci dostanou v květnu do užívání vlastní budovu u závodiště