Oslovili jsme politiky na Jindřichohradecku, aby se k problematice vyjádřili.

Jan Bartošek, místopředseda Poslanecké sněmovny a místostarosta Dačic, KDU-ČSL: „Válečný konflikt, respektive zvyšování napětí nikdy nepřineslo prospěch. To, co se nyní na Ukrajině děje, mě velmi  znepokojuje, neboť zde dochází k potlačování demokratických principů a v rozdělení Ukrajiny vidím destabilizaci regionu. Doufám v mírové řešení."

Radek Hloušek, předseda oblastní organizace Hnutí ANO Jindřichův Hradec: „Naše stanovisko se neliší od toho, k čemu došli naši představitelé také v nejvyšších kruzích. Osobně za sebe mohu říci, že v každém případě by diplomatické řešení mělo předcházet jakémukoli konfliktu. Zároveň je situace natolik nepřehledná, že mi ani nepřísluší nijak víc to celé komentovat či hodnotit."

Stanislav Mrvka, starosta Jindřichova Hradce, předseda okresního výkonného výboru ČSSD: „Již asi před měsícem jsem na dění v Ukrajině upozorňoval a zdůrazňoval, že by se mělo pokračovat s dohodami a nedopustit násilí. To nakonec vygradovalo. Já rozhodně nesouhlasím s děním na Krymu. Ale z historie víme, že velmoci si svoje zájmy vždycky tvrdě ochraňují. Je to samozřejmě úplně špatně a je důležité, aby se politici pokusili domluvit. Můj názor však je, že Česká republika není pupek světa, musíme si plnit povinnosti v NATO a Evropské unii, ale prohlášení a proklamace to nevyřeší."

Alena Nohavová, poslankyně za KSČM, Třeboň: „Situaci považuji za velmi vážnou a v posledních dnech se značně vyostřila. Osobně preferuji jedině mírové a demokratické řešení."
Zdeněk Havlíček, předseda místní organizace SPOZ Jindřichův Hradec: „Upřímně řečeno jsem čekal, že to takhle nějak dopadne. Samozřejmě tuto situaci odsuzuji. Uvidíme, co všichni okolo udělají, zatím se ruší sněm G7, odvolávají se velvyslanci, ale co dál? Doufejme, že se tady válčit nebude."

Jiří Lískovec, předseda regionální organizace Jindřichohradecko TOP 09: „To, co říká Putin, se blíží k tomu, co se dělo v roce 1938. Ruská vojska by se měla okamžitě stáhnout, ale to se teď zdá nepravděpodobné."

Jan Váňa, třeboňský zastupitel, ODS: „Je to dost složitá věc. Každý soudný člověk, který to sleduje, na to musí pohlížet s určitou obavou. Celá situace tam může být vážnější, než by se mohlo zdát.  Stále máme v živé paměti, jak to vypadalo v Jugoslávii a podle mého laického pohledu jsou na místě obavy, aby to na Ukrajině nebylo podobně. Rusko se svého vlivu na Krymu nebude chtít vzdát. Jsem rád, že nemáme přímou hranici s Ukrajinou."

Babička žije relativně daleko od konfliktu

Votice, Jindřichův Hradec – Pro mnoho rodin žijících v Česku, kteří mají na Ukrajině příbuzné, je současné situace dost děsivá. Katrin Omelchenko prožila dětství v Jindřichově Hradci a dnes bydlí ve Voticích. Na Ukrajině má babičku a pochopitelně žije v nejistotě. „Já nemám televizi, takže události na Ukrajině moc nemohu sledovat, s babičkou jsme však ve spojení. Sice máme samozřejmě strach, ale zatím jsme v klidu, protože žije v zakarpatské Ukrajině, což je od velkých měst dost vzdálené. Člověk ale neví, co bude dál a jak to celé dopadne," poznamenala mladá žena. (nov)

anketa