Deratizaci v lokalitách, které provozuje, zajišťuje prostřednictvím specializovaných firem vodohospodářská společnost Čevak a to dvakrát ročně vždy na jaře a na podzim.

„Celkem bude v týdnu od 3. do 10. listopadu položeno na přesně vytipovaná místa dvě stě kilogramů návnad," řekl vedoucí provozního střediska HradeckoPavel Škarda. Dodal, že kromě Jindřichova Hradce se podzimní deratizace týká také Kardašovy Řečice, Nové Včelnice a Žirovnice.

Odborná pokládka granulí neohrozí domácí ani hospodářská zvířata, nejčastěji se totiž nástrahy dávají do kanalizačních šachet.

„Máme již předem vytipovaná místa, kde se potkani vyskytují. Většinou jsou to sídliště ale také stará zástavba ve městech. Pravidelným hubením se potkanů sice nikdy úplně nezbavíme, ale daří se nám zabránit jejich přemnožení," doplnil Pavel Škarda.

Potkan, který může přenášet řadu nebezpečných chorob, se velice snadno množí. Samice rodí mláďata prakticky po celý rok.

Výskytu těchto hlodavců velmi napomáhají i drtiče odpadu, protože právě hmota, která se z drtiče odpadu dostane do kanalizace, je pro potkany lahůdkou.