Počáteční úvahy 
o tom, že sucho se značně podepíše na úrodě, se rozplynuly a z celé republiky hlásí, že úroda je jedna z nejvyšších v historii českého zemědělství.

Ne všude ale již mají kvůli počasí všechno zrno pod střechou. „Ještě nám zbývá sklidit asi třicet hektarů," konstatoval  farmář Karel Zbudil, který hospodaří na Třeboňsku a Lomnicku. Zmínil, že žně jsou letos o měsíc zpožděné. „Vloni jsme končili 8. srpna a letos ještě nejsme hotoví. Úroda nevypadá špatně, ale každým dnem, co obilí zůstávalo na poli, vznikaly obrovské ztráty. Bylo to polehlé a začínalo to znovu klíčit. To se podepíše i na kvalitě zrna," naznačil Karel Zbudil s tím, že zatím ještě není vše spočítané.

Podle jeho slov příroda nakonec vše dohnala, i když prognózy na začátku léta nebyly příliš dobré.

Rovněž soukromý zemědělec Petr Nouza z Dolní Pěny si úrodu chválí.

„Červen byl strašně horký, měli jsme obrovský strach ze sucha, ale úroda byla dobře založená a vláha přišla opravdu na poslední chvíli. Pak byl spíš problém v srpnu se sklizní. Byly tři týdny, kdy jsme kvůli dešti mohli s kombajnem vyjet jen jeden den 
v týdnu. Velkou výhodou je, že máme sušku, takže jsme mohli obilí svážet i vlhké 
a dosoušet. I když to zvyšuje náklady," uvedl.

 Výnosy jsou sice podle Petra Nouzy z Dolní Pěny skvělé, ale zase už klesají výkupní ceny. „To bývá vždycky. Nejde uskladnit všechno obilí a počkat na lepší ceny, protože je ho opravdu hodně," zmínil.

Samostatnou otázkou podle jeho slov bude kvalita. „U obilí určitě bude velký problém. Ale třeba mák, jehož sklizeň jsme dokončili v úterý, je dobrý, protože je chráněný makovicí. Ale děláme i makovinu na výrobu morfinu. Ta hodně trpí za deště na vyplavování této látky, takže jsme ji ani letos nebrali z pole," dodal.