„Kojenci a batolata by měli být venku pouze při teplotě do mínus pěti stupňů Celsia. Předškoláci mohou pobývat venku při teplotě do mínus deseti stupňů. V těchto teplotách není obecně dobré se venku moc zdržovat, zvlášť když se k mrazu přidá ještě vítr,“ informovala jindřichohradecká lékařka pro děti a dorost Daniela Verdánová.

Nejdůležitější je v mrazivých dnech podle jejích slov oblečení. Malé děti prý bývají dostatečně oblečené. Potíže s oblékáním má spíše dospívající mládež.

„Velmi důležité jsou zimní boty, u mládeže vidím totiž často jen tenisky, které do takto nízkých teplot rozhodně vhodné nejsou,“ dodala Verdánová.

Do mrazu by se nemělo dále vycházet bez pokrývky hlavy, šály a rukavic, ty jsou lepší palcové než prstové. Ruce se v nich lépe zahřejí. Omrzlinám je nejlépe předcházet, ale pokud člověku končetiny omrznou, může je namočit do teplé, nikoliv však vařící, vody. Oteplování by se totiž mělo provádět postupně, takže nejdříve je vhodná spíše vlažná voda a postupně se může přilévat voda teplejší.

Teploty pod bodem mrazu nedělají dobře ani seniorům, kardiakům a lidem s dýchacími obtížemi.

„Mrazivé počasí zatěžuje kardio – vaskulární systém, proto by se senioři, kardiaci a lidé s dýchacími obtížemi neměli na mrazu pokud možno zdržovat. Nejdůležitější je samozřejmě několik vrstev oblečení a dodržování pitného režimu,“ sdělil jindřichohradecký praktický lékař pro dospělé Lubor Kinšt.