„Je to poprvé, co jsme se zapojili. Sama mám ráda knížky a baví mě dětem číst. Knihy jim pomáhají rozvíjet představivost, slovní zásobu i celou jejich osobnost, získají díky nim širší rozhled. Je to daleko lepší než samé počítače nebo sledování televize," vypověděla učitelka třeťáků Dagmar Tupá, která Noc s Andersenem zorganizovala s pomocí dalších kolegyň a kolegů ze školy.

V předvečer 211. narozenin dánského spisovatele Hanse Christiana Andersena, u jejichž příležitosti se Noc s Andersenem vždy koná, se tak díky jejich úsilí před budovou školy sešlo na osm desítek dětí od třetí do páté třídy. Čekal na ně večer plný čtení, luštění, rébusů a kreslení. „Ráda čtu a chtěla jsem být ve škole. Těším se na to, až tady budeme spát, těším se vlastně na celý večer," říká natěšeně devítiletá Victorie Ondřasinová, která sice prý od dánského pohádkáře něco četla, ale raději má modernější knížky.

Kromě kvízů a předčítání pohádek čekalo na děti překvapení. Přišel mezi ně sám Hans Christian Andersen. Tedy ne tak docela. Převlékl se za něj učitel Libor Nedělka a malým zvědavcům povyprávěl spoustu zajímavostí z autorova života v 19. století. „Dozvěděla jsem se něco nového. Třeba kdy a kde se narodil, co ho bavilo. Četla jsem Křesadlo a třeba si teď ještě něco od něho přečtu," přemítala jedenáctiletá Eliška Dvořáková.

Děti po splnění všech soutěží čekal ještě jeden úkol. Napsat vlastní pohádku. „Nakonec se to podařilo a jsme domluvení, že do konce týdne každý dostane svou knihu s pohádkou, kterou společně napsali," slibuje Dagmar Tupá. Celý program se podle ní vydařil, i když byl hodně náročný. „Děti vypadaly nadšeně a i když to nebylo jednoduché, myslím, že příští rok bychom mohli pokračovat," doufá.

Anketa - jaké knížky se dětem líbí?

Pravidelně s k projektu Noc s Andersenem připojují v knihovně v Lomnici nad Lužnicí. Letos to bylo již počtrnácté. „Zpočátku byl o akci větší zájem, mívali jsme i 35 dětí, ale postupem času to začali pořádat i ve školách nebo skauti, takže se to trochu štěpí," říká Marcela Božovská, která v pátek v knihovně přivítala 17 dětí od předškoláků po osmáky. Všichni společně se pak vypravili do Království broučků a berušek. „Program děláme vždy podle toho, kdo se přihlásí. Letos je sice hlavním tématem Malá mořská víla, ale to se nám pro naše přihlášené zdálo náročné, proto jsme volili jinak," vysvětlila.

Na již dvanácté Odpoledne s Andersenem přišlo do slavonické knihovny 38 dětí. Dostalo se tady i na povídání o letošních jubilantech Zdeňku Svěrákovi a Miloši Macourkovi. „Nezapomněli jsme ani na Malou mořskou vílu a v obrázkové hřebenovce děti správně vyluštily jméno Karla IV., největšího letošního oslavence," zmínila Lenka Lanczová. Program navíc zpestřil turnaj v Člověče, nezlob se! a pexesu.

Dobrodružná výprava čekala i žáčky v Nové Bystřici. „Ačkoliv děti v knihovně nespaly, užily si mnoho zábavy i napětí," pochvalovala si knihovnice Markéta Musilová.

Petra Lejtnarová