Nejen proto, že se blíží Vánoce, tamní studenti svým mladším „kolegům" předvedli, jak se dá zpracovat obyčejný kapr.

Vrchní mistr třeboňské rybářské školyJan Mračeknavíc žákům povykládal o historii chovu kapra u nás, nebo i o tom, proč bychom ryb měli jíst víc, než je v České republice běžné. Přestože spotřeba sladkovodních ryb pomalu stoupá, průměrně jich Čech nesní víc než dvě kila za rok. „Měli byste jich jíst alespoň pětkrát až desetkrát tolik, konzumovat je i dvakrát do týdne," nabádal deváťáky Jan Mraček.

Jedním z důvodů je podle něho ten, že právě třeba i kapr obsahuje látky, které pomáhají při prevenci onemocnění srdce a cév způsobených vysokým cholesterolem.

Deváťáci z 1. základní školy měli i možnost kapra ochutnat a navíc jim student rybářské školy Adam Rytíř předvedl, jak se vyhnout vybírání kostí, kvůli kterému spousta z přítomných ryby nejí vůbec. „Při takové přípravě dojde k překrájení kůstek. Důležité je i kapra zakapat šťávou z citronu a nakonec ani nepoznáte, že jíte rybu," vyzdvihl Jan Mraček.

Petra Jouzová