Jak říká předsedkyně představenstva Nemocnice Dačice Miroslava Člupková, díky těmto penězům může nemocnice pořizovat důležité přístroje. Získat nějakého většího sponzora je totiž dost obtížné.

„Vloni jsme z peněz nadačního fondu pořídili odsávačku  hlenů, která se využívá především na lůžkovém oddělení léčebny dlouhodobě nemocných a dále nové EKG pro interní ambulanci," uvedla Miroslava Člupková.
V letošním roce ještě z prostředků nadačního fondu nemocnice pořídila nový diagnostický přístroj ke stanovení diagnostiky a terapie při podezření na zánětlivé onemocnění a následného sledování účinnosti léčby – takzvané vyšetření CRP.

Podle Miroslavy Člupkové se jedná o zařízení, které z kapky krve pacienta, který má teplotu, umí zjistit, zda je způsobena bakteriemi či viry. To pomáhá lékaři v zahájení léčby. „V případě bakterií může nasadit antibiotika, zatímco u virů jsou neúčinná a tudíž jejich podání je i zbytečné," vysvětluje Miroslava Člupková. Dodává, že přístroj je k dispozici službu konajícím doktorů na lékařské službě první pomoci.

Do Nadačního fondu Nemocnice Dačice je zapojeno celkem osmadvacet měst a obcí, a to nejenom z Dačicka, ale i ze sousedních regionů.

Patří k nim  Jemnice, Mrákotín, Krahulčí, Vysočany, Korolupy, Lubnice, Olší, Uherčice a Vratěnín.