Za pondělí a úterý přibylo v kraji 19 případů, tři z nich jsou dohlášené z minulých měsíců. Kumulativně je v kraji evidováno 99 110 případů, z toho 97 165 vyléčených. Hlášeno nebylo žádné úmrtí s COVID-19, těch je celkem 1 794. Počet aktivních případů je momentálně 151.

Laboratoře přijaly k PCR vyšetření 515 vzorků a 4 od samoplátců. „Dnes evidujeme tři dohlášené, již neaktivní případy, čtyřikrát šlo o přenos v rodině, ve dvou případech došlo k přenosu na sportovním soustředění a v jednom na dětském táboře. Registrujeme další import z dovolené v Chorvatsku, opět v souvislosti s pražskou cestovní kanceláří, zaměřenou na mladé klienty,“ uvedla ředitelka KHS Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová. Co se týče aktivních případů v kraji, k dnešku jsou aktuální dva na Českokrumlovsku, čtyři na Strakonicku, sedm na Písecku, po čtrnácti na Jindřichohradecku a Prachaticku, sedmadvacet na Táborsku a třiaosmdesát na Českobudějovicku.

„Laboratoře provedly 515 PCR testů a čtyři u samoplátců. Celkově bylo za období pandemie v jižních Čechách zrealizováno 288 188 PCR vyšetření a dalších 22 074 u samoplátců. Dosud tak bylo v Jihočeském kraji provedeno již více než 310 tisíc testů. Nebylo hlášeno úmrtí v souvislosti s COVID-19, celkem jich bylo v kraji verifikováno 1 794. Počet karantén vzrostl na 239,“ uvedla ředitelka protiepidemického odboru KHS Jitka Luňáčková.

Koronavirus zavřel dětský tábor

V souvislosti s onemocněním COVID-19 v posledních dnech řešili jihočeští hygienici výskyt na zotavovací akci pro 67 dětí na Českokrumlovsku. „Onemocnění bylo potvrzeno nejprve u jednoho oddílového vedoucího v závěru minulého týdne, v karanténě bylo jedenáct dětí z daného oddílu a jeden vedoucí. Dnes potvrdil PCR test pozitivitu u dalšího vedoucího, na výsledky PCR vyšetření u dalších čtyř dospělých a čtyř dětí v tuto chvíli ještě čekáme. Tábor, který měl trvat do pátku, byl dnes ukončen,“ uvedla ředitelka odboru hygieny dětí a mladistvých KHS Marie Nosková.

V Jihočeském kraji se rekreuje na zotavovacích (301 ZA) nebo jiných podobných akcí (63 JPA) celkem 37 802 dětí, to je výrazně nejvíce ze všech krajů ČR. Hygienici mají za sebou 96 kontrol, při kterých udělili 4 blokové pokuty v celkové výši 11 000 korun.