Do autobusů společnosti ICOM transport platí už od středy zákaz vstupu bez ochrany obličeje rouškou. Za roušku je možné považovat i šátek, šálu nebo podobnou ochranu proti šíření nákazy vzdušnou cestou. Rouška musí být pevně přichycena k obličeji. Zároveň by cestující neměli obsazovat první tři řady sedadel za řidičem.

„Myslím si, že je to dobře. Chráníme se tak všichni, jak cestující, tak řidič. Zatím jsem nepotkala nikoho bez roušky, ale pokud by někdo takový nastoupil, asi bych autobus opustila nebo ho požádala, aby vystoupil on,“ zmínila Jana Linhartová z Jindřichova Hradce.

Ilustrační foto
Respirátory udrží zubní pohotovosti v chodu

Zákaz vstupu bez roušky platí také u autobusů společnosti ČSAD Autobusy České Budějovice i ostatních dopravců. A omezení se nedotknou jen dálkové, ale i městské hromadné dopravy.

„Vstup a výstup do vozidel MHD je možný jen druhými a třetími dveřmi, prostor u kabiny řidiče nebude přístupný. Cestující musí mít roušky. Kontrola i výdej jízdních dokladů po dobu nouzového opatření odpadají,“ uvedl jindřichohradecký starosta Stanislav Mrvka.

Po dobu zvýšených hygienických opatření bude také většina spojů jezdit v prázdninovém režimu.