Ta umožní snadné nastupování a vystupování nepohyblivých cestujících.

Spoje provozuje ČSAD Jindřichův Hradec. A podle ředitele Jiřího Krupičky budou od změny jízdního řádu jezdit od pondělí do čtvrtka tři spoje tam a zpět a v pátek o jeden víc. „Cestující se již na trase s novým autobusem mohli setkat a dokonce jsme již jednoho vozíčkáře přepravovali," uvedl ředitel Krupička.

Jak upřesňuje Petr Palovčík, personální ředitel dopravního koncernu  Icom Transport, jehož součástí je i jindřichohradecký dopravce,  jedná se o autobusy Intouro značky Mercedes-Benz se speciální plošinou pro obsluhu imobilních občanů: „Investice ve výši zhruba 6,5 milionu korun výrazně usnadní cestování handicapovaným lidem."

Nově nakoupené autobusy se speciálním výtahem pro bezproblémovou obsluhu a dopravu imobilních cestujících jsou využívány v rámci spojů, které patří do seznamu závazků veřejné služby.

„Na vybrané lince z Jindřichova Hradce do Českých Budějovic, která spojuje dvě největší města obsluhovaného regionu, je velká pravděpodobnost cestujících seniorů a imobilních občanů," doplňuje Palovčík. Občané tyto spoje na jízdním řádu poznají podle tradičního piktogramu vozíčkáře.  Speciálního výtahu v autobuse je možné podle Palovčíka využít i při nájezdu kočárku. Běžné naložení je však rychlejší, a proto nebývá plošina za tímto účelem využívána.

„Myslím si, že ten výtah je super. Je to ulehčení pro vozíčkáře, kteří nemají možnost mít auto, nebo jejich zdravotní stav neumožňuje řízení,"  říká Muž roku 2009 Martin Zach, který se po úrazu pohybuje pomocí vozíčku a byl před časem s funkčností autobusů s výtahem seznámen.

Ve vozovém parku jindřichohradeckého ČSAD jde o první takto speciálně vybavené vozy. Ale méně pohybliví občané v J. Hradci již několik  let mohou využívat čtyři naklápěcí nízkopodlažní autobusy MHD, z nichž dva mají vyklápěcí plošinu.