Podle meteorologů bude po celý den většinou zataženo. Srážky by měly částečné přes den ustávat. Nejvyšší denní teploty -4 až -1 °C, a to i na horách. Mírný severní vítr 2 až 5 m/s bude během dne slábnout.

12.04 hod. - V souvislosti s nepříznivými povětrnostními podmínkami vyjížděly posádky Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje podle mluvčí Zuzany Fajtlové ke dvěma dopravním nehodám. "Kolem půlnoci vyjížděli záchranáři k nehodě sypacího vozu na Českokrumlovsku. Na místě ošetřili a transportovali do nemocnice jednu lehce zraněnou osobu. Z druhé nehody na Českobudějovicku záchranáři transportovali k dalšímu ošetření taktéž jednu lehce zraněnou osobu," uvedla Zuzana Fajtlová s tím, že oproti minulé rapidní změně povětrnostních podmínek nezaznamenalo zdravotnické operační středisko výrazný nárůst tísňových volání k úrazům v souvislosti s náledím a sněhovou pokrývkou.

Pozor na úrazy

"Nicméně apelujeme na řidiče, aby na silnicích jezdili i nadále se zvýšenou opatrností, a dále prosíme zejména starší občany, aby nevycházeli ze svých domovů, pokud to není nezbytně nutné, a předcházeli tak úrazům z pádů na zledovatělých chodnících," dodala mluvčí záchranky.

10.55 hod. - Na silnici z Želnavy na Novou Pec na Prachaticku se tvoří kvůli sjízdnosti kolony nákladních vozidel.

Se zdržením musejí řidiči počítat také u obce Homole na Českobudějovicku, kde se srazilo osobní auto s nákladním. Provoz je zde řízen kyvadlově jedním pruhem.  

9.45 hod. - Podle pověřeného ředitele Správy a údržby silnic Jana Vykouka je nyní v celé dopravní síti na jihu Čech spousta práce. „Strháváme rozbředlý sníh předtím, než přijdou mrazy,“ vysvětluje.

Technika je po noční nyní venku, vyjelo 1870 sypačů. Nejvíce práce je podle Jana Vykouka na Táborsku a Jindřichohradecku, konkrétněji na místech sousedících s Jihomoravským krajem a Vysočinou, například na Dačicku. „Musíme dočistit silnice, než přijde studená vlna. Kdyby rozbředlý sníh zmrzl, byl by to skutečně problém,“ ví Jan Vykouk.

Nevyjely některé autobusy MHD

Michaela Slabová z marketingu Dopravního podniku města České Budějovice uvedla, že ráno se kvůli počasím nepodařilo vyjet některým autobusovým linkám. „V tuto chvíli je to již v pořádku,“ ujišťuje. V důsledku počasí však dochází ke zpožděním autobusů. „Náledí zpomaluje dopravu,“ říká Michaela Slabová.  Jak to vypadá v jiných místech na jihu Čech? „Náledí, ledovky a sněhu všude plno,“ myslí si.

Ředitel divize nákladní dopravy Skupiny Jihotrans Miroslav Dvořák uvádí, že největší problém na cestách je z jeho pohledu právě v úseku z Českých Budějovic přes Prachatice na hranice. „Na Šumavě je problém vždy, ať už se jede přes Vimperk, nebo Volary, je tam spousta kopců,“ vysvětluje a dodává: „Klasika je potom D1.“

9.03 hod. - Na mnoha jihočeských silnicích leží rozbředlá vrstva sněhu. Vozovky jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Silničáři odklízeli sníh od nedělního večera celou noc, nasadili 180 sypačů a 30 traktorů. 

"Jezdili jsme od večera celou noc. Silnice jsou sjízdné se zvýšenou opatrností, mnohde je rozbředlá vrstva sněhu, někde sníh krytý inertním posypem. Směna, která přišla do práce, bude sníh znovu shrnovat a sypat místa, která mohou být zledovatělá," uvedl pro ČTK Jan Vykouk ze Správy a údržby silnic Jihočeského kraje.

8.47 hod. - Jižním Čechám se zatím podle mluvčího energetické společnosti EG.D Romana Šperňáka poruchy dodávek proudu v důsledku sněhové kalamity vyhnuly. 

8.25 hod. - Vlaky z Prahy do Českých Budějovic kvůli sněhové kalamitě ve Středočeském krají nabírají až devadesátiminutová zpoždění.

8.16. - Řidiči musejí počítat s ledovkou na silnici ze Strakonic na Příbram.

Mezi tradiční problémová místa patří na Jindřichohradecku kopce na silnicích na Novou Bystřici, na Kunžak a dále Studensko.

Ilustrační foto.
V noci na pondělí dorazil na jih Čech mrznoucí déšť, který později nahradí sníh

7.05 hod. - Policisté evidují dopravní nehodu u Temelína, ke před šestou hodinou ranní havarovalo osobní auto. Dva osobáky se také srazily u Bavorova na Strakonicku.

S kluzkou vozovkou je nutné počítat podle policie také na D3 mezi Českými Budějovicemi a Táborem. A také řidiče zdrží kolona na D1 před Miličínem.

Na Slavonicku pod tíhou sněhu tvoří překážku pro vlakový provoz spadlé stromy na trati. Výluka by měla trvat zhruba do půl deváté.

Situaci budeme i nadále sledovat.