Kvetoslava Kotrbová, ředitelka KHS JčK, uvedla, že v 10. týdnu roku zaznamenali v kraji celkem 1396 případů onemocnění ARI na 100 tisíc obyvatel. Dodala, že ve srovnání s předchozím týdnem jde o výrazný pokles, a to o 8,3 procenta.

"Nemocnost klesla ve všech okresech a ve všech věkových kategoriích. Velmi výrazně – o pětinu - poklesla na Táborsku. Zaznamenali jsme jeden klinicky závažný případ chřipky u sedmdesátiletého pacienta oddělení ARO, který naštěstí neskočil úmrtím. Epidemiologickou situaci vzhledem k celoplošnému poklesu hodnotíme jako zvýšený výskyt akutních respiračních infekcí, nikoliv již jako epidemii,“ komentovala aktuální epidemiologická data ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

Na to zareagovali v českobudějovické nemocnici. Jak řekla Iva Nováková, mluvčí Nemocnice České Budějovice, od soboty už sem za pacienty mohou zase chodit návštěvy. „Apelujeme ale na rodinné příslušníky pacientů, aby je v případě nemoci nenavštěvovali. „Mohli by ohrozit jejich zdravotní stav,“ dodala.

Zákaz návštěv trvá v Nemocnici Volyně s.r.o., na vybraných odděleních Nemocnice Písek a v Domově se zvláštním režimem Rakovice.

Co se týče jednotlivých okresů kraje, nejvyšší nemocnost evidují hygienici v okrese České Budějovice, kde je aktuální nemocnost 1548 případů na sto tisíc obyvatel. Nejnižší nemocnost je na Táborsku, tady bylo na konci 10. týdne roku hlášeno 1049 případů na sto tisíc obyvatel.