Kromě půdní vestavby tu vyrostla i přístavba. Žáci se mohou těšit na nové jazykové třídy, dílny nebo odborné učebny fyziky, chemie, matematiky a počítačů.

„Všechno běží podle plánu, blížíme se ke konci. Stavba je dokončená a už jsme ji převzali. V tuto chvíli do nových prostor stěhujeme nábytek a veškeré potřebné vybavení,“ zmínil starosta Karel Macků.

Ředitelka dačické nemocnice Miroslava Člupková.
Miroslava Člupková: V nemocnici musíme chránit personál i pacienty

Školáci se ale v letošním školním roce v nových třídách učit nebudou.

„Přístavbu otevřeme na podzim, s novým školním rokem. Žáci se zatím budou učit ve staré budově. V nové části alespoň bude ještě čas na pořádný úklid a můžeme vše v klidu uspořádat. V tuto chvíli není kam spěchat,“ dodal starosta.

Přístavba školy přinesla změny i do venkovních prostor. Nová budova ukrojila kus zahrady, muselo se přestěhovat hřiště, zmenšit skleník a trochu se i kácelo. Padlé stromy ale nahradí výsadba a zbytek zahrady je díky vznikající budově nyní v zákrytu a dětem tak přinese větší soukromí a klid.

Také jindřichohradecký bazén je kvůli době koronavirové již dva měsíce uzavřený.
Po dvou měsících zůstávají bazény stále vypuštěné, jejich otevření

Nové zázemí včetně vybavení vyjde přibližně na 46 milionů korun. Městský rozpočet ze svého zaplatí jen deset procent. Zbytek pokryjí státní a evropské dotace.