Tvrdší asfalt má získat při nadcházející rekonstrukci budějovická ulice Na Dlouhé louce. Jedná se o úsek dlouhý několik set metrů, který mimo jiné zahrnuje i křižovatku s Husovou třídou.

Ředitelství silnic a dálnic České republiky plánuje práce podle tiskového mluvčího Jana Studeckého na tři víkendy. Pro řidiče zůstane průjezdný vždy jen jeden pruh směrem na Český Krumlov a jeden pruh v opačném směru. Nebude například možné jet od výstaviště k Dlouhému mostu a naopak.

Křižovatka Na Dlouhé louce v Českých Budějovicích.
Brzy odstartují práce v křižovatce Dlouhá louka, Husova třída

Rekonstrukce se dotkne i budějovické městské hromadné dopravy, některé linky budou odkloněny přes Pražskou třídu a Strakonickou, jiné přes ulici Na Sádkách. Podle náměstka primátora Viktora Lavičky začne frézování vždy v pátek v noci, poté, co projedou poslední spoje MHD. Provoz má být obnoven v pondělí, a v pracovní dny v opravovaném úseku omezí řidiče jen snížená rychlost.

Uzávěrka Mánesovy ulice komplikuje dopravu v Českých Budějovicích.
Rekonstrukce Mánesovy ulice by měla skončit o měsíc dříve

Rekonstrukci vozovky si vyžádaly deformace asfaltu. Způsobují je hlavně velké kamiony, když dobržďují nebo se rozjíždějí a vytvářejí tak extrémní tlak. Do asfaltových vrstev by se proto nyní měla mísit skelná aramidová vlákna. Speciální ohnivzdorná syntetická hmota, jejíž varianty se používají třeba k výrobě neprůstřelných vest má zvýšit odolnost vozovky.

Rekonstrukce vozovky v českobudějovické ulici Na Dlouhé louce má vyjít na více než 20 milionů korun. Frézovat se bude do hloubky 22 centimetrů.

Křižovatku ulice Na Dlouhé louce a Husovy třídy v Českých Budějovicích čeká rekonstrukce.
Křižovatky u Dlouhého mostu zůstane jen půlka