Zápis dětí do mateřské školy byl v minulosti pro mnoho rodičů stresující událostí, a to především kvůli obavám, zda se právě na jeho dítko dostane místo ve vybrané školce. Letos by ale měl být většinou klid.

V Jindřichově Hradci, kde mají rodiče na výběr z osmi pracovišť sloučených pod čtyři mateřské školy, je prý kapacita dostačující, což potvrdila Jana Hemberová z jindřichohradeckého odboru školství.

Z mateřinek ve městě nad Vajgarem by do škol mělo odejít 254 dětí, přičemž ale toto číslo nemusí být konečné, stále se totiž rozhoduje o odkladech. Rodiče, kteří se tady chystají ve středu nebo ve čtvrtek k zápisu, si tak mohou oddechnout.

Podobně by na tom letos měli být i v Třeboni nebo v Suchdole nad Lužnicí, kde již zápis mají za sebou a všichni přihlášení by se do školky měli dostat. „Letos rozhodně budou uspokojeni všichni, kteří se dosud přihlásili," vyzdvihla ředitelka třeboňské mateřské školy Sluníčko Zdeňka Feriančíková. Z její mateřinky odchází 55 dětí do první třídy a dosud eviduje 44 žadatelů o místo pro příští rok.

Díky tomu tak může třeboňské zařízení přijímat i děti, kterým ještě nebyly tři roky. „Snažíme se, aby děti již byly bez plen a aby byly samostatné, schopné sociálně obstát," upřesnila ředitelka s tím, že v poslední době žádostí o přijetí mladšího dítěte přibývá.

Ředitelka třeboňské mateřinky Zdeňka Feriančíková je toho názoru, že častější žádosti o umístění dítěte mladšího tří let jsou dány nastavením sociálního systému. „Maminky si mohou zvolit kratší rodičovskou dovolenou a potom řeší, co dál. Není to úplně šťastné," míní ředitelka a upozorňuje tak na fakt, že ne všechny děti jsou před třetím rokem věku připravené na samostatné působení v kolektivu mateřinky.

Opačný problém než v Třeboni stále řeší v Dačicích, i když i zde by se situace mohla zlepšit. V minulých letech docházelo k tomu, že se do dačických mateřských škol nedostalo i několik desítek žáčků. I když se převážně jednalo o děti, které nedosáhly tří let věku, nebo jejich maminky byly s mladšími sourozenci doma, chce vedení města problém řešit.

Pro letošní rok se již podařilo upravit zařízení Za Lávkami, které i díky výjimce hygieniků může navštěvovat 74 dětí ve čtyřech třídách. A mohlo by být ještě lépe.

„Máme zpracovanou žádost o dotaci na výstavbu nové školky se čtyřmi třídami na místě stávající školky Za Lávkami, kam by mohlo chodit celkem až 112 dětí. Tím by myslím už byla opravdu pokrytá veškerá poptávka," říká ředitelka Hana Švarcová, která věří, že se již letos podaří uspokojit větší podíl zájemců, než v minulosti. Do školy má tady odejít kolem stovky předškoláků a jisté je to, že k zápisu, který se v Dačicích koná 18. dubna, přijdou čtyři desítky těch, kteří neuspěli loni.

Také v Chlumu u Třeboně letos řeší problém s kapacitou. „Za šest let, co jsem tady, přišel nejsilnější ročník," upozornila ředitelka Magdalena Cuřínová. Přihlásit se přišlo 33 dětí, ale školka může vyhovět jen dvacítce z nich. „Třináct dětí je na Chlum hodně. I když jsou všichni mladší tří let, rodiče už by je do školky dát potřebovali," říká s tím, že v minulosti již dvouleté žáčky přijímali.

Zápis do školky

Deštná - 13. dubna

Jindřichův Hradec - 13. a 14. dubna

Lomnice nad Lužnicí - 13. a 14. dubna

Dačice 18. dubna - Lodhéřov 20. dubna

Slavonice 21. dubna

Jarošov nad Nežárkou - 27. dubna

Petra Lejtnarová