Dnes začínají letní prázdniny a mnoho lidí se chystá vyjet na dovolenou za hranice. Po tragické události, k níž došlo v Tunisku, ale i vzhledem k ekonomické situaci v Řecku, mnozí turisté váhají, kam se vydat. I cestovní agentury na Jindřichohradecku zaznamenaly zvýšené počty dotazů, která destinace je letos vhodná a bezpečná.

„Lidé jsou při výběru dovolené hodně opatrní, zaznamenali jsme i storna zájezdů do Tuniska a Řecka. Je ale těžké vybrat nějakou adekvátní náhradu," říká majitelka jedné z cestovních agentur v Jindřichově Hradci Eva Třísková. Podle ní se tak nabízejí například Kanárské ostrovy, Kapverdy, ale i severské země. „Kdo netrvá na letecké dopravě, může volit i tuzemsko. Tady si ale dovolenou většinou lidé zajišťují sami bez cestovek. Ani nemohu říci, že bychom zaznamenali nárůst počtu zájemců o naši republiku v souvislosti s uplynulými událostmi," míní.

Přímo v letovisku Sousse trávil v minulosti dovolenou i Jindřichohradečák Robert Dočekal. „Sice ne přímo v tom hotelu, ale byli jsme tam sedmkrát, jezdili jsme tam hrozně rádi. Bylo to takové klidné místo. Nevěřím ale, že by se tam útoky opakovaly. Oni si to teď pohlídají," věří.

Ani Jana Daňková, která také vlastní cestovní agenturu v Jindřichově Hradci, by z žádné destinace strach neměla. „Poletím kamkoli. Samozřejmě, události v Tunisku jsou nepříjemné, ale stát se to dnes může v podstatě kdekoli. A Řecka se nebojím, jeho ostrovů vůbec ne," tvrdí.

Podle majitelky cestovní agentury Jany Daňkové z Jindřichova Hradce je ale vhodné v případě Řecka vzít si s sebou hotovost a vybírat především zájezdy na ostrovy. „Tam se žije úplně jinak než na pevnině. Navíc turisté by tamní problémy neměli pocítit vůbec," dodala s tím, že ani nevnímá, že by aktuální situace v Tunisku nebo Řecku jakkoli ovlivnila rozhodování jejích zákazníků. „Sama jsem byla nedávno v Tunisku, teď odjíždějí klienti na Korfu. Na Džerbu bych se vůbec nebála," uvedla Jana Daňková.

Petra Lejtnarová