Uplynulý týden se pro hasiče na Českobudějovicku nesl především ve znamení zimního počasí. Například už v pondělí před pátou ranní se stala vážná nehoda, ke které vyjeli profesionální hasiči ze stanice České Budějovice k obci Planá, kde havaroval osobní automobil. Podle tiskové mluvčí HZS Jihočeského kraje Venduly Matějů skončil vůz zcela mimo vozovku. "V době příjezdu hasičů byl převrácený na střeše v příkopu. Hasiči odsud vyprostili jednu zraněnou osobu. Zároveň provedli nezbytné protipožární opatření," popsala zásah hasičů Vendula Matějů s tím, že na místě zasahovali i policisté a zdravotníci.

Před osmou hodinou pak hasiči vyjeli, protože elektrická požární signalizace ohlásila požár v supermarketu v ulici B. Němcové v Českých Budějovicích. Průzkum českobudějovické profesionální jednotky ale naštěstí ukázal, že se jedná o planý poplach.

Už v pondělí pak dopoledne hasiči odklízeli na parkovišti v Puklicově ulici v Českých Budějovicích padlý strom. A stejný zásah čekal na hasiče hned druhý den před čtvrtou hodinou ve vesnici Kaliště, kde odklidili padlý strom ze silnice ve směru na Ledenice.

Ke slovu přišel v úterý i automobilový žebřík. "Z budovy obvodního oddělení Policie ČR na tř. 28. října v Českých Budějovicích odstranili českobudějovičtí profesionální hasiči z automobilového žebříku nebezpečné sněhové převisy," zmínila Vendula Matějů.

V Safari Resortu v Hluboké u Borovan na Českobudějovicku chovali čtyři velbloudy (výběh na snímku). Samec Alibaba bohužel uhynul, pravděpodobně se to stalo kvůli neukázněnosti návštěvníků.
Osudné mlsání velblouda Alibaby šetří policie, Safari Resort už posílil kamery

Vážné dopravní komplikace pak v Českých Budějovicích v úterý způsobily dvě nehody u nichž opět zasahovaly složky IZS. Nejprve před 14. hodinou střet dvou nákladních automobilů zablokoval oba pruhy silnice ve Strakonické ulici v Českých Budějovicích. "Při nehodě byla zraněna jedna osoba, z vozů vytekly na silnici provozní kapaliny. Zasahující profesionální hasiči ze stanic Suché Vrbné a České Budějovice vyprostili kamióny tak, že uvolnili silně frekventovanou komunikaci, a zároveň zlikvidovali masivní únik provozních látek. Nedošlo k jejich úniku do půdy či kanalizace," popsala zásah hasičů Vendula Matějů.

Za necelou hodinu pak s nutností vyproštění zraněných osob byla na tísňovou linku ohlášena dopravní nehoda čtyř osobních aut, které se střetly v Českých Budějovicích v ulici Generála Píky. "Profesionální hasiči z českobudějovické stanice na místě nehody průzkumem zjistili, že jde o srážku vozů značek BMW, Škoda Octavia, Opel Insignia a Kia a nákladního vozu značky Man. Nehoda se obešla bez zranění. Hasiči u aut odpojili akumulátory a následně nehodu předala policistům k šetření," doplnila Vendula Matějů.

Fanoušci do Budvar arény nemohou, Motor pro ně chystá odškodnění.
Hokejový Madeta Motor chystá odškodnění pro majitele permanentních karet

Navečer pak vyjížděla jednotka hasičů z českobudějovické stanice do bytu ve Slunečné ulici v Českých Budějovicích, kde byl ohlášen možný únik plynu. "Když hasiči přijeli do domu, obyvatelé již měli plyn uzavřený. Hasičům se podařilo v bytě, ze kterého plyn pravděpodobně unikal, dobouchat se na majitelku. Při kontrole bytu zjistili, že na plynovém sporáku je jeden z knoflíků otočený na maximum. Hasiči byt odvětrali. Na místo se dostavila Policie ČR," přiblížila událost Vendula Matějů.

Další technický zásah čekal na hasiče například ve středu. Suchovrbenská profesionální jednotka vnikla do bytu v Plzeňské ulici v Českých Budějovicích, ze kterého protékala voda. Hasiči vodu zastavili.

Ve čtvrtek byli hasiči povoláni k nouzovému otevření bytu a třeba v pátek 12. února 2021 opět k dopravní nehodě. Krátce před osmou hodinou měla za úkol zajištění dvou havarovaných osobních vozů a úklid vozovky po dopravní nehodě v Českých Budějovicích u Budvaru profesionální jednotka ze stanice Suché Vrbné.