V Chlumu u Třeboně nyní radní neschválili prodloužení doby, po kterou je tamní družina otevřená. „Tento požadavek se objevil již loni, na nějakou dobu se to i zavedlo, ale nakonec stejně v družině nezůstával nikdo nebo třeba jedno dítě jednou do týdne," říká starosta Petr Kolezsar.

V letošním školním roce se požadavek na prodloužení provozu družiny do 16 hodin namísto 15.30 objevil znovu. „Letos to požadovaly čtyři maminky, ale opět by všechny děti nezůstávaly denně," upozornil s tím, že například jedno by družinu do 16 hodin využívalo dva dny ob týden, další dva týdny do měsíce. „Je to poměrně finančně náročné, museli bychom to dofinancovávat my jako městys," vysvětlil Petr Kolezsar důvody, proč prodloužení provozu neprošlo.
I podle ředitele školy Luboše Němce většina dětí z družiny odchází mezi třetí a půl čtvrtou. „Jsme omezeni jak počtem dětí, tak i mzdově. Nejde to řešit tak, jako v nějakém soukromém zařízení, že družinářka prostě odejde, když odejde poslední dítě," nastínil ředitel.

Stejně jako v Chlumu, tak i v Novosedlech nad Nežárkou funguje školní družina do 15.30 hodin. Tady ale požadavek na prodloužení této doby nevznikl. „Každý rok se na zahajovacích třídních schůzkách ptáme rodičů, ale zatím to takto vyhovuje. Máme hodně dětí, které vyzvedávají prarodiče," zmínila ředitelka Eva Prokešová. Zároveň ale dodala, že pokud by vznikla potřeba prodloužit provoz, škola bude situaci řešit. „Vnímáme také kolizi, že naše školka funguje do 16 hodin a družina jen do 15.30, takže je to stále otevřené," předeslala.

Například v Nové Včelnici s provozní dobou družiny problém není. Děti zde mohou zůstávat až do 16.30, v pátek do 16 hodin. „Máme to takto nastavené již dlouho a vyhovuje to jak rodičům, tak nám," říká ředitel Jaromír Hrbek. Dodává, že sice ke konci provozní doby už v družině zůstává málo dětí, ale není důvod časy jakkoli měnit. „Je to závislé na příjezdech a odjezdech autobusů," vysvětlil. Petra Lejtnarová