Renovace služebny

V rámci projektu P1000 bylo na suchdolském obvodním oddělení Policie ČR slavnostně otevřeno nové komunikační centrum.
Jeho součástí je jak moderní prostor pro výkon dozorčí služby, tak i čekárna a oznamovatelna.

Samozřejmostí je i bezbariérový přístup a sociální zařízení pro hendikepované občany, rodiče s dětmi mají možnost při čekání na vyřízení své záležitosti využít dětský koutek.

Kauza nemocnice

Osmnáct z devatenácti přítomných zastupitelů města Dačice zvedlo na veřejném zasedání ruku pro dohodu o narovnání mezi městem a společností PP Hospitals s tím, že nemocnici v květnu převezme vedení Jihočeského kraje. Městskou kasu bude rozchod s firmou stát více než 8,5 milionu korun.

Zastupitelé zároveň kývli na prominutí pohledávek, které má společnost vůči městu. Už od listopadu totiž PP Hospitals neplatila úhrady za energie, které v nemocnici spotřebovávala. Za měsíce březen a duben navíc není ještě konečná částka vyčíslená.

Pokuta za odpad

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) udělila jedné českobudějovické společnosti pokutu ve výši 850 tisíc korun zato, že při výstavbě administrativní budovy v Jindřichově Hradci na pozemku bývalých Kasáren 25. února pracovala s nebezpečným odpadem bez povolení.

Podle vyjádření pracovníka generálního ředitelství České inspekce životního prostředí Oldřicha Janeby zmíněná firma prováděla v dubnu 2003 biodegradaci – biologický rozklad vytěžené zeminy kontaminované ropnými látkami v množství 950 tun.

Firma neměla vydáno žádné rozhodnutí Krajského úřadu Jihočeského kraje o tom, že smí tuto činnost provozovat. Jak se Deníku podařilo zjistit, jedná se konkrétně o budovu finančního úřadu.

Nemocenské dávky

Povinnost zaměstnavatele platit nemocenské dávky svým zaměstnancům do čtrnácti dní jejich marození se za první čtvrtletí nijak zvlášť na Jindřichohradecku na nemocnosti neprojevila. Lidé si hodně často nemohou z finančního hlediska dovolit několik dní marodit třeba s chřipkou. První tři dny zůstat doma bez příjmu si dovolí málokdo, řešením bývá často dovolená.

Podle některých drobných podnikatelů z Jindřichohradecka je to oboustranně špatné řešení. Zaměstnavatelé nemohou nemocenskou finančně zvládnout a zaměstnanci se zase bojí, že přijdou o práci, když budou nemocní.

Naproti tomu jsou některé větší podniky ve výhodě, jak se shodují jejich personální pracovníci. Tím, že mají hodně zaměstnanců, se jim zvýhodnění odvodu daní státu z 35 na 34 procent může i vyplatit.

Policejní stroj

Nová motorka yamaha o obsahu 600 kubických centimetrů v stříbrné barvě policie se dočkala pěkného počasí a byla poprvé nasazena při dopravně bezpečnostní akci.

Na stroj usedají speciálně vyškolení dopravní policisté. K vybavení motorky patří radar a kamera.

Masna jede dál

Výroba masných výrobků v provozovně ve Studené pokračuje. Byla navíc dokončena investice do provozu ve výši 40 milionů korun a připravuje se výstavba kotelny. Vedení společnosti hledá další možnosti zefektivnění zdejší výroby.

Zrušení bourárny na sklonku roku totiž vyvolalo mezi některými lidmi na Jindřichohradecku fámy, že studenská masna úplně skončí výrobu. Spotřebitelé však o uzeniny ze Studené nepřijdou.

Kvůli úsporám se připravila výstavba nové kotelny, která by měla měsíčně ušetřit 600 tisíc korun ze současných nákladů na energie.

Podzemní parking

Kde vzít nová parkovací místa v centru Jindřichova Hradce? Podle vypracované studie, nad kterou se zamýšlela městská rada, by řešením mohlo být například dvoupodlažní parkoviště Na Příkopech, tedy v místě stávajícího parkoviště za městským úřadem.

Studie ukázala, že by zde mohl vzniknout parkovací dům, ale stavba by byla velmi nákladná, vyšla by zhruba na 60 milionů korun I přesto však radnice nechá v návaznosti na studii dodělat projektovou dokumentaci, a to zatím jen do úrovně územního rozhodnutí, aby bylo možné se v budoucnu k věci případně vrátit.

Podle studie by se mělo jednat o prosklenou kruhovou stavbu, kam by na jednotlivá parkovací místa vyvážel vozidla výtah.

Osud malých pošt

Pobočkám pošt na Jindřichohradecku v dohledné době zánik nehrozí, ale osud méně vytížených pracovišť zejména v malých obcích je do budoucna nejasný.

Podle vyjádření tiskového mluvčího České pošty Ivo Mravinace se ale připravuje vznik takzvaných franšíz, kde dojde k provozování poštovních služeb v obecním úřadu nebo ve spolupráci s jiným subjektem.

Dárce kostní dřeně

Jindřichohradecko má svého prvního dárce, jehož kostní dřeň pomohla k záchraně cizího zdraví. Je jím Jaroslav Šlechta z Chlumu u Třeboně.
Jindřichohradecko je známo tím, že na rozdíl od jiných regionů či velkých měst dlouhodobě netrpí nedostatkem dárců krve či krevní plazmy.

Otisky na pas

Od začátku dubna jsou při pořizování žádosti o pas elektronicky snímány otisky prstů všech žadatelů.

„Druhý biometrický údaj je dalším bezpečnostním prvkem a je reakcí na požadavky boje proti terorismu,“ řekl Deníku vedoucí odboru správních agend Městského úřadu v Jindřichově Hradci Jan Bejlek.

Upozornil dál, že všechny cestovní pasy vydané před 1. dubnem 2009 jsou platné na dobu, na kterou byly vydány, a tudíž se žádné rušit a obnovovat nemusí.

Nejistota kempu

Autokemp naproti Schwarzenberské hrobce u Opatovického rybníka, kde již začíná katastrální území obce Domanína, stále ještě nemá kupce.

Jeho prodej schválilo již v roce 2008 zastupitelstvo města Třeboň.
Návštěvníci na jaře přijížděli do příjemného klidného prostředí dál, netuše že jeho provozovatel nevěděl, zda ho příští sezonu nevystřídá někdo jiný.

„Prodloužili jsme smlouvu nájemci Jiřímu Neubauerovi zase o rok. Bylo by škoda nechat areál zavřený, než se najde vážný zájemce o koupi,“ uvedl v dubnu starosta Třeboně Jan Váňa.

Nabídky na prodej kempu mají realitní kanceláře, ale cena kolem 25 milionů je zřejmě vysoká.

#nahled|https://g.denik.cz/26/f5/jh_udalosti_2009_denik-galerie.jpg|https://g.denik.cz/26/f5/jh_udalosti_2009.jpg|Výběr události v České republice v roce 2009.#