Soutěž je v režii Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska, uděluje se za nejlepší projekt a realizaci obnovy budovy nebo souboru staveb, které mají významné památkové, architektonické nebo urbanistické hodnoty a jsou nositeli specifického charakteru prostředí. Hodnoceny mohou být například zámek, hrad, klášter, jejich areál, kostel, palác, radnice, divadlo, obytná stavba, charakteristická část zástavby, brownfield, veřejný prostor či park.

V závěru února zasedla porota složená ze členů předsednictva sdružení historických sídel, zástupce Národního památkového ústavu a zástupce Asociace krajů. „Komise zveřejnila tři nominované v každé kategorii. Celkový vítěz v každé kategorii bude slavnostně vyhlášen 31. března v Žatci," píše se v tiskové zprávě sdružení. Měšťanský dům ve Slavonicích se tak ve finále utká s kašnou Terezkou v Praze 1 a městským opevněním v Litovli.

Majitelka historického domu v centru Slavonic Jaroslava Maříková se do města přistěhovala s manželem, zubařem, v roce 1969, aby zde budovali pohraničí. Právě v tomto domě v prvním patře mělo město lékařský byt. „V roce 1992 nám vedení města nabídlo dům ke koupi a od té doby investujeme a budujeme. Od začátku jsme neměli záměr něco v době bourat, měnit. Nechtěli jsme používat ani moderní materiály. To jsme si mohli postavit nějaký dům na zeleném," řekla Deníku majitelka domu, která si nesmírně cení úspěchu již v krajském kole, hlavně proto, že se bude o Slavonicích víc vědět.

Již vloni se do finále soutěže Památka roku 2014 dostal objekt ze Slavonic, a to hřbitovní kaple, která nakonec zvítězila.