Přesně rok poté, co tehdejší ředitel 2. základní školy v Jindřichově Hradci Jaromír Sváček rezignoval na svůj post, má opět zařízení regulérního vedoucího pracovníka. V konkurzu se podařilo uspět stávajícímu řediteli základní a mateřské školy v Deštné Janu Javorskému.

Jak uvedl jindřichohradecký místostarosta Bohumil Komínek, Jan Javorský byl jmenován na doporučení komise. „Věříme, že se podaří něco podobného jako ve 4. základní škole na sídlišti Vajgar, kde dobře funguje tandem ředitelka a zástupce. Jan Javorský přišel s takovými návrhy, s nimiž se město ztotožňuje," zmínil místostarosta.

Jan Javorský, který do ředitelského křesla 2. základní školy usedne 1. srpna, se na nové působiště již velmi těší. „I když mě trochu mrzí, že opouštím skvělý kolektiv deštenské školy," říká ředitel, který se chce v prvé řadě podrobněji seznámit s novými kolegy a organizačním chodem jindřichohradecké školy.

„Zařízení v Deštné je sice podstatně menší, ale například z hlediska školské legislativy to pro mě výraznou změnu znamenat nebude. Věřím, že zkušenosti nasbírané na této škole mi v začátcích na novém působišti pomohou," dodává Jan Javorský.

Zatímco budoucí ředitel 2. základní školy v Jindřichově Hradci se již připravuje na své nové působiště, v Deštné budou hledat nového, který by jej měl od 1. srpna nahradit.

Starosta Deštné David Šašek doufá, že se nového ředitele či ředitelku pro tamní základní a mateřskou školu podaří najít ve stanoveném termínu.

„Je to poměrně časově náročné, navíc je doba dovolených a my musíme nejprve sestavit komisi pro výběr vhodného kandidáta," zmínil s tím, že už se i radil s nadřízeným školským úřadem o alternativě, že by se včas nepodařilo nikoho vhodného najít. „Předpokládám, že když máme ve škole stanoveného zástupce, tak ten by se agendy na nezbytnou dobu ujal," dodal David Šašek.

Jan Javorský byl přitom v deštenské základní škole ředitelem pouze dva roky. Předtím působil pět let jako učitel ve Střední odborné škole ekologické a potravinářské ve Veselí nad Lužnicí.

Petra Lejtnarová