Vzpomenout na legendu, kterou Emil Kintzl byl, přišly na Lišák desítky lidí. Křížku požehnal farář Jan Kulhánek, který zavzpomínal i na to, jak společně s ním žehnali na více než desítce míst obnovené křížky. A ten Kintzlův je tvořen srdcem. Vyrobil ho Radek Mařík z Husince, který k němu napsal i příběh, jenž vypráví právě o symbolech, které na něm jsou. „Byl to momentální nápad šumavského chlapa, který chtěl udělat radost šumavskému chlapovi, který odešel, jako kamarád kamarádovi. Bylo hezké, že se manželce Emila Nadě nápad líbil, že neuděláme klasický křížek, ale jako příběh, že v něm něco bude a leckoho to osloví, že v něm bude více než jen symbolika víry. Příběh se tvořil sám, když znáte dotyčného člověka, víte co dělal, jak žil, tak to není těžké si uvědomit vlastnosti a přenést je na kříž,“ řekl ke kříži jeho tvůrce.

Odhalení a žehnání křížku Emila Kintzla v Kašperských Horách.Zdroj: Deník/Daniela Loudová

Celý příběh u křížku přečetla Kintzlova manželka Naďa. Symboly, které kříž tvoří, jsou například kniha, turistická značka, historické lyže, kořeny, kámen ze zaniklé šumavské chalupy a další. Nechybí tam ani Kintzlova fotografie na historických lyžích.

Šumava uzdravuje. Zkuste to...
GALERIE: Nádherná, barevná a štědrá. Taková je podzimní Šumava v celé své kráse

Lyžařský areál v Kašperských Horách slaví letos šedesát let a s jeho budováním začal právě Emil Kintzl se svými kamarády. Tamní sjezdovka byla jeho domovskou, a jakmile napadl sníh, už kopec sjížděl. Bohužel právě jízda na tomto místě se mu stala osudnou, když na následky srážky s dalším lyžařem zemřel. „Emil zdejší areál vybudoval, je jeho duševním otcem. Sešlo se zde hodně lidí, ať už kamarádů, lyžařů či turistů, protože Emil byl zřejmě nejvýznamnější popularizátor Šumavy, on minimálními náklady dokázal popularizovat tuto oblast všude. Jeho četné přednášky byly hojně navštěvovány úplně všude, protože pověst o jeho znalostech a originálním podání se šířila rychle. Dnes byl odhalen křížek na jeho památku a věříme, že jeho odkaz bude mít pokračovatele a Šumava, kterou tak miloval a toužil po jejím otevření a zpřístupnění, jednou tohoto stavu nabude a budeme moci všude,“ řekl dlouholetý přítel Emila Kintzla Milan Hampl, který v této návaznosti připomněl například mnohaletý boj o zpřístupnění Modrého sloupu, kam právě Emil Kintzl stezku několikrát vyznačil, ale pak značení zase odstraňoval.

Na vrcholu Lišáku zazněly také oblíbené Kintzlovy písně a lidé položili ke křížku svíčky a květiny.