V poslední době roste počet těch, kteří se zajímají o způsob, jakým byly vyrobeny potraviny, které si běžně kupujeme v obchodech. Na podporu fair trade, tedy spravedlivého obchodu, a také lokálních surovin se již pošesté v České republice konaly Férové snídaně.

PODPORA ROSTE

„Původ výrobků u nás řeší stále více lidí. Je to vidět jak na růstu zájmu o biopotraviny, tak z nárůstu prodeje fairtradových výrobků. I Férová snídaně je stále populárnější. Zatímco v prvním roce jejího konání se snídalo ve 41 městech, tak loni se akce konala už na 137 místech a navštívilo ji více než pět tisíc lidí," uvedla Gabriela Štěpánková z nevládní organizace NaZemi, která akci koordinuje.

Princip podpory je jednoduchý. Účastníci si sami přináší lokální a fairtradové dobroty a společně pak vyjádří podporu produktům, při jejichž výrobě nebyla porušována lidská práva, poškozováno životní prostředí či zneužita dětská práce.

Na Jindřichohradecku se k projektu již popáté připojili také v Jindřichově Hradci. Město se tak přidalo k dalším 160 místům v České republice, kde se piknikový happening pořádal. Celkem přišlo téměř 6 500 lidí. Do zámecké zahrady v Jindřichově Hradci přišlo posnídat na tři desítky lidí všeho věku, i když převládali spíš mladší ročníky. „Rok od roku chodí víc lidí. Máme ohromnou radost, že vyšlo i počasí a můžeme být konečně venku," říká organizátorka jindřichohradecké snídaně Petra Frühbauerová, která projekt do města nad Vajgrem před pěti lety přivedla. „Začala jsem tehdy pracovat v NaZemi a řekla jsem si, proč jezdit na férové snídaně jinam," vysvětlila prozaický důvod vzniku této tradice v Jindřichově Hradci.

Hradečáci si na snídani donesli kromě fairtradové kávy, čaje, čokolády nebo kakaa především vlastnoručně připravené pečivo, pomazánky či sladké koláče.

DOBRÉ JE I DOMÁCÍ

„Nejde jen o podporu fair trade výrobků z daleka, ale také o to, aby se nakupovalo a spotřebovávalo co nejvíc lokálních produktů," upozornila Petra Frühbauerová s tím, že hodně lidí dnes má svého „dodavatele" zeleniny, ovoce nebo třeba domácích vajec. „Důležité je také nakupovat jen to, co opravdu potřebujeme a dokážeme spotřebovat," zmínila.

Na snídani do zámecké zahrady přišla s kamarády i Lucie Štěchová, pro kterou je důležité vědět, odkud její jídlo pochází. „Chtěla jsem se o tomhle dozvědět víc. My máme téměř všechnu zeleninu domácí a rozhodně chutná lépe, než ta kupovaná," vyzdvihla.

Také Veronika Batelková dává přednost potravinám z regionu, o kterých ví, kde a jak vznikaly. „Bereme hodně věcí od lokálního výrobce z Nové Vsi," dodala.

Jan Štercl donesl například domácí med. „Děláme si doma třeba i marmelády, ale pěstujeme i obilí. Já sice tolik na tohle nedbám, ale na druhou stranu mi fair trade přijde jako dobrá myšlenka," přiznal.

Férově se v sobotu snídalo ale také v Třeboni nebo ve Slavonicích. Tam se sešlo třicet podporovatelů spravedlivého obchodu a místních výrobců a produktů. „Většina těch, kteří chodí, přichází pravidelně každý rok. Občas se najde někdo nový, kdo sem zavítá. Jsme rádi, že i těch pár lidí o tomto spíše okrajovém tématu hovoří a zajímá se o něj," nadnesla slavonická organizátorka Olga Žampová. Jak ale upozornila, například právě ve Slavonicích není jednoduché fair trade výrobky koupit. I tady se proto snídaly hlavně domácí výrobky.

Co je fair trade?

Fair trade je spravedlivý obchod, který dodržuje osm základních principů:

- spravedlivá cena za vypěstované či vyrobené zboží

- rozvoj komunit v rámci vzdělávání, zdravotnictví

- ochrana přírody

- dlouhodobé obchodní vztahy

- důstojné pracovní podmínky

- rovnoprávnost mezi ženami a muži

- demokracie

- zákaz dětské práce

Anketa: Podle čeho se řídíte při nákupu potravitn?

Romana Kopřivová, Jindřichův Hradec

Věnuji tomu docela pozornost. Nejsem sice ta, která by nakupovala jenom bio výrobky, je to totiž také dost složité s cenou. Ale mám ráda třeba farmářské sýry, na zeleninu a ovoce už mám vytipovaný svůj obchůdek, kde vím, že to bylo vypěstované tady v okolí. A všechno je to často chutnější.

Tomáš Mašek, Kunžak

Já se o to docela dost zajímám. Štve mě, když přijdu do obchodu a vidím tam spousty toho, co se dá jen ohřát v mikrovlnce. Líbí se mi fair trade, když můžeme podporovat zemědělce v cizině. Ty místní tady moc neznám, ale napadá mě třeba pivovar v Popelíně, to je také místní a pivo tam mají dobré.

Aneta Dlouhá, Dolní Skrýchov

My nakupujeme víc čerstvých produktů, spíše primární suroviny, nic moc trvanlivého a rozhodně mají přednost lokální suroviny. Lepší je koupit méně kvalitních potravin než kvanta těch nekvalitních. Sledujeme také fair trade, chemii, éčka. Naštěstí máme také přístup k domácím věcem. Baví nás to.

Michaela Frühbauerová, Jindřichův Hradec

My to zas tak moc nesledujeme. Koupíme zkrátka to, co se nám líbí a co je právě potřeba. Ale myšlenka fair trade a férové snídaně, to je hezké. Je pravda, že dáváme přednost domácím surovinám, například zeleninu si sami pěstujeme a třeba z kupovaných polotovarů vlastně nic nepřipravujeme.

Petra Lejtnarová