Krajský soud v Českých Budějovicích zahájil insolvenční řízení s firmou Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD), která provozuje vlaky na úzkokolejce. Firma na sebe sama podala insolvenční návrh. Ke konci června měla 140 věřitelů, dlužila 160,7 milionu korun. Firma nemá na splácení, argumentuje tím, že jí Kraj Vysočina nedostatečně kompenzuje prokazatelnou ztrátu a nehradí odpisy za vozidla. Banka Raiffeisenbank firmě v dubnu předčasně ukončila úvěrovou smlouvu a firma musí zaplatit zbývající sumu. Vyplývá to z insolvenčního rejstříku. Provoz na tratích vyhlášená insolvence neomezuje. Firma má reorganizační plán, který přijala nadpoloviční většina věřitelů, řekl dnes ČTK předseda správní rady JHMD Boris Čajánek.

„Dlužník (JHMD) není dlouhodobě schopen sanovat ztrátu generovanou při poskytování služeb Kraji Vysočina. Dlužník se tak dostal do nepříznivé hospodářské situace (…) financující banka přistoupila k zesplatnění veškerých úvěrů,“ uvedla firma v návrhu. Firma nemá na splácení. Banka Raiffeisenbank, jíž musí firma splatit provozní a investiční úvěry, uplatnila pohledávky za víc než 56 milionů korun, finanční úřad pro Jihočeský kraj přes čtyři miliony Kč.

Přívalový déšť na silnici mezi Borkem a Chotýčany.
OBRAZEM: Jih Čech zasáhly silné bouřky. Někde jsou zaplavené silnice

Firma uvedla, že kvůli tomu, že Kraj Vysočina jí málo kompenzuje prokazatelnou ztrátu, jí vznikla od roku 2010 do letoška trvalá provozní ztráta 108 milionů korun. Dále uvedla, že Kraj Vysočina jí za stejné období neuhradil poplatek za použití dopravní cesty 16 milionů Kč a tento kraj také odmítá uhradit přes 37 milionů za odpisy vozidel. Hejtman Vysočiny Vítězslav Schrek (ODS) v květnu ČTK řekl, že kraj vůči JHMD postupuje podle smlouvy.

„V souladu s insolvenčním návrhem a se zákonem jsme dali reorganizační plán. Máme podporu věřitelů a měli bychom zachovat provoz. Největší věřitelé vyjádřili s plánem souhlas,“ řekl ČTK Čajánek. Reorganizační plán počítá s tím, že se podaří narovnat vztahy s Krajem Vysočina, bude možné prodat část majetku, dočasně odložit splatnost pohledávek, popřípadě zvýšit základní kapitál a vydat nové akcie.

Firma loni požádala soud o mimořádné moratorium, které platilo půl roku. Opatření chránilo provozovatele úzkokolejek před věřiteli. Firma poté na webu uvedla, že jednala s věřiteli i akcionáři, aby zajistila budoucnost. Firma nemá od roku 2018 uzavřený potřebný dodatek smlouvy s Krajem Vysočina. Firma na Kraj Vysočina podala žaloby. Podle dopravce kraj neplní závazek, hradit prokazatelné ztráty dopravy na úzkokolejce, řekl již dříve Čajánek.

Ilustrační foto.
Budějovice budou vyplácet příspěvek občanům města v tíživé situaci

Smlouva mezi Vysočinou a dopravcem skončí na podzim 2024. Kraj zvažuje, že pak zajistí základní obslužnost místo vlaků autobusy. Na úzkokolejce mezi Kamenicí nad Lipou a Obrataní by pak jezdily jen turistické vlaky. S Jihočeským krajem má firma smlouvu do prosince 2024. Hodnota pětiletého kontraktu je 163 milionů korun. Jihočeský radní Antonín Krák (ČSSD) v květnu ČTK řekl, že smlouvu s krajem podle něj JHMD plní.

JHMD vlastní a provozují úzkokolejky z Jindřichova Hradce do Obrataně a do Nové Bystřice. Vlastní tři parní lokomotivy, tři motorové, osm osobních vozů a jeden nákladní. Firma zaměstnává okolo 80 lidí.