Letošní rozpočet obce byl schválen jako vyrovnaný, můžete zmínit některé jeho podstatné položky?

Rozpočet obce na rok 2013 byl schválen v prosinci loňského roku jako vyrovnaný, a to ve výši 9 428 tisíc korun v příjmech i výdajích. Toto číslo je nejvyšší v celé historii ročních rozpočtů obce. Ke každoročním částkám, jako jsou odpadové hospodářství, provoz obecního vodovodu a kanalizace, provozní dotace do Základní školy a Mateřské školy Plavsko, přibyla nejvyšší výdajová částka, a to na nebytové hospodářství zhruba ve výši 3, 5 milionu korun. Je to proto, že bychom rádi provedli v podzimních měsících zateplení, výměnu oken a nahrazení ploché plechové střechy sedlovou střechou s novou krytinou na prodejně potravin ve středu obce. Budova sice patří obci, ale je pronajímána, což naráží na problematiku přiznání dotací, proto vše bude financováno z obecního rozpočtu.

Máte v plánu ještě nějaké další zásadní investiční akce?

Plánujeme venkovní úpravy okolí hasičské zbrojnice, což bude doplnění její loňské celkové rekonstrukce. Dále plánujeme výměnu oken a dveří školní družiny v budově mateřské školy. Také bychom chtěli prodloužit v obci na dvou místech veřejné osvětlení. Na obě akce jsme zažádali o dotaci z Programu obnovy venkova. Také bychom rádi provedli výstavbu stropu v již nefunkční kotelně mateřské školy, kde by tak mohly vzniknout nové skladovací prostory. Dále bylo v obecním rozpočtu ještě počítáno s částkou 600 tisíc korun na rekonstrukci humenní cesty v obci, kde by měl být položen nový asfaltový povrch. Bohužel na tuto akci nám nebyla přiznána dotace, tak bude záležet na rozhodnutí zastupitelstva, zda se její oprava uskuteční ještě letos nebo se odloží.

Na co jako starosta, respektive obec, kladete důraz?

Snahou obecního úřadu i zastupitelstva je usnadnění každodenního života všem občanům. Hlavně co se týká placení nejrůznějších poplatků. Bohužel se to ne úplně vždy daří bez jejich zvyšování. Třeba u poplatku za odpad se cena již několik let drží na částce 350 korun na občana, u vodného z důvodů navýšení nákladů muselo dojít ke zvýšení poplatku na 30 korun za metr krychlový. Pro občany také dvakrát za rok vyhlašujeme možnost půjčky z Fondu rozvoje bydlení obce na opravu či rekonstrukci domů nebo bytů a mohu říci, že toho každoročně využívají jeden až dva zájemci, a to hlavně na obnovu fasády domů nebo na obnovu střešní krytiny.

Na co se mohou vaši občané těšit v nejbližší době?

Myslím si, že se již všichni těšíme po dlouhé zimě na jaro. Jarní měsíce budou spojeny s úklidem v obci, sběrem velkoobjemového, nebezpečného odpadu a železného šrotu. Tradičně se uskuteční stavění májky s pálením čarodějnic na hřišti a v květnu nebo v červnu každoroční setkání seniorů v obci s kulturním programem.

Petra Jouzová