Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Gulášový král s vařením raději nespěchá

Litvínovice/FOTO/ – Hořký, příliš slaný, kyselý, pálí jako kráva, chutná jako rajská, je cítit vanilkou, lákem z okurek, má vyblitou barvu, je v něm příliš sádla, maso jako podešev, připálený, nepoživatelný.

11.5.2010
SDÍLEJ:

V Litvínovicích soutěžili v sobotu o titul Gulášový král. Rozhodující slovo měla odborná a laická porota.Foto: Deník: Hana Svítilová

I tak nemilosrdné výhrady padaly z laické i odborné poroty, která v sobotu večer v litvínovické hospodě Na Zlaté stoce ochutnávala šestnáct soutěžních gulášů.

Všechny usilovaly o titul Král gulášů. V obci nedaleko Českých Budějovic jej vyhlašovali již pojedenácté, letos poprvé však soutěžící museli vařit před zraky hostů, a to navíc v kotlících na otevřeném ohni.

Právě občasné nevybíravé výroky porotců svědčily o tom, že ne každý se s vařením pod širým nebem dokázal popasovat se ctí. Neplatilo to ale o rodinném týmu Sobíškových, který jednoznačně zabodoval u obou porot a odnesl si hned dvojí prvenství. Získal 226 z 250 možných bodů. A nebylo to poprvé, titul Gulášový král už Jaromír Sobíšek získal v několika předchozích letech. „Měl špičkové parametry, to byl guláš, jak se patří,“ vysekl nejlepším kuchařům poklonu i odborník na slovo vzatý Petr Stupka.

„Do guláše dávám vždy dobrou papriku, mírně pepře a trošičku chilli papriček. Příprava chce čas, při vaření se nesmí chvátat, nechtělo to žádnou vysokou teplotu, pak kotlík vařil líp než plotna v kuchyni,“ prozrazuje to nejdůležitější pravidlo vítěz soutěže. Vaření je jeho koníčkem a doma není jeho doménou jen guláš. „Já mám nejraději taťkovu svíčkovou,“ prozrazuje dcera a zároveň platná pomocnice při soutěži Petra. I ona má praxi z domova, ale už dávno její role v kuchyni nespočívá jen v přinášení surovin či loupání cibule. „Třeba špagety, koláče, bábovky a dorty dělám sama,“ říká skromně.

Další dobroty bude moct vařit i s pomocí praktických cen, které spolu s tátou vyhrála. Také ostatní si odnesli většinou něco užitečného do kuchyně a navíc i radu kuchaře Petra Stupky, jak na dobrý guláš: „Je třeba mít dobrou papriku, při vaření na ohni je třeba ale také opatrně zacházet s česnekem, část se dá na začátku, část až před koncem vaření, v mnoha guláších chybělo víc majoránky, tu a tam z nich byla cítit umělina po zaručených přísadách. Několika týmům se připekla paprika, buď na začátku, nebo při dušení na okraji a oni to seškrábli dovnitř, pak byly guláše hořké. Úspěšné může být mírné zahuštění chlebem, naopak příliš feferonky přebije opravdovou chuť guláše.“

Autor: Hana Svítilová

11.5.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Děti ze 4. základní školy besedovaly s policejní mluvčí Hanou Millerovou o nebezpečí požívání alkoholu a drog.
4

Děti ze "čtyřky" si zkusily opilecké brýle

Ilustrační foto.

Již nejsou mezi námi

AUTOMIX.CZ

Absurdní šikana? Český řidič platil pokutu za překročení rychlosti o 1 km/h

Doby, kdy čeští řidiči mohli nad postihy za dopravní prohřešky spáchané v zahraničí v podstatě mávnout rukou, jsou dávno pryč. Dnes totiž existuje velká šance, že si vás "najdou" i po navrátu do České republiky. Oznámení o pokutě vám přitom může přijít i po několika měsících. A co je mnohem důležitější, pokutu můžete dostat i za naprostou banalitu.

OBRAZEM: Bystřičtí se utkali v "Člověče"

Nová Bystřice - Odpoledne plné zábavy zažily děti v Nové Bystřici.

Odemčené dveře stály seniorku 40 tisíc korun

Třeboň - V Třeboni se kradlo. Za vše mohou zapomenuté odemčené dveře.

Kdo se v uplynulém týdnu narodil v jindřichohradecké porodnici?

Jindřichohradecko - V jindřichohradecké porodnici se v uplynulém týdnu narodili:

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení