Na stanici Náchod ve sídlem ve Velkém Poříčí se poslední srpnový den konal další závod hasičů v disciplínách TFA. Velké Poříčí tentokrát hostilo Přebor HZS ČR - Fire Combat. HZS Jihočeského kraje reprezentovalo pět závodníků: Michal Brousil (ÚO Písek) a Miroslav Čuta, Jakub Čuta, Ondřej Janota a Petr Dvořák (ÚO Jindřichův Hradec).

Šumaman připravuje disciplíny také pro děti. Dětské závody začínají v 10.30.
FOTOOHLÉDNUTÍ: Zásahovky změří síly na Lipně. Podívejte se na minulé Šumamany

Oproti klasickému závodu, kdy závodníci absolvují čtyři úseky, je Fire Combat závod "vcelku". Každý se závodníků musel nejprve vynést hadice sbalené v harmonice na schodišťovou podestu do 3. nadzemního podlaží lezeckého polygonu, následovalo vytažení hadic na laně. Před východem z polygonu čekal Kaiser box, kde museli závodníci přemístit závaží pomocí palice. Dále se každý účastník vydal na slalomovou dráhu, na jejím konci vzal zavodněný „C“ proud, který musel roztáhnout a sestříknout terč. Ve finále fyzicky náročné dráhy čekala osmdesátikilogramová figurína, kterou bylo nutné úchopem obouruč zezadu a couváním přesunout do cíle. To vše v třívrstvém zásahovém oděvu, přilbě, zásahové obuvi a s dýchacím přístrojem na zádech. Trať byla postavena pro jednoho soutěžícího, maximální časový limit na její absolvování byl 6 minut.

Michal Brousil potvrdil svoji dlouholetou excelentní extratřídu a zvítězil nejen ve své věkové kategorii, ale i v celkovém hodnocení bez rozdílu věku. Čas, ve kterém zvládnul náročnou trať, byl 1:40,68. Ani další jihočeští reprezentanti se v nadupané konkurenci neztratili. Miroslav Čuta skončil s časem 2:21,70 na 15. místě, Ondřej Janota byl 18. (2:16,58), Jakub Čuta skončil na 24. (2:26,31) a Petr Dvořák byl 26. (2:30,75).

Vendula Matějů, HZS Jihočeského kraje