Podle mluvčí jihočeských hasičů Venduly Matějů si na své konto od pátečního večera do sobotního rána připsali více než 50 výjezdů, kdy likvidovali následky větru. "V naprosté většině se jednalo o popadané stromy," uvedla.

Do jednoho spadlého stromu narazilo auto mezi Panskými Dubenkami a Horní Olešnou na hranicích s krajem Vysočina. "Nehoda byla naštěstí bez zranění, ze silnice jsme kromě stromu odklidili i vyteklé provozní kapaliny," přiblížila Vendula Matějů.

Ve Velkých Nepodřicích na Písecku hasiči odklízeli ze silnice rozfoukané plechy a v Jindřichově Hradci místní části Radouňka ze silnice odstranili spadlou pouliční lampu.

Pád stromu na auto v Písku.
Silný vítr na jihu Čech láme stromy. Jeden spadl na auto, hasiči se nezastavili

Nepříjemné zimní počasí spojené s nárazy větru a mokrým těžkým sněhem trvá v kraji už týden. V pátek před den hasiči vyjížděli k popadaným stromům téměř čtyřicetkrát.

S počasím bojují také energetici. Jak dopoledne informoval mluvčí společnosti E.ON Roman Šperňák, v Jihočeském kraji evidovali zhruba 3200 odběratelů s omezením dodávek. Nejvíce na Slavonicku a Českokrumlovsku.

Kolem 11. hodiny zůstalo bez proudu už jen zhruba 1000 odběratelů. Nejvíce na Slavonicku. 

"V Jihočeském kraji a na Vysočině evidujeme už jen zhruba dvě desítky omezených odběratelů na Českokrumlovsku a Žďársku," informoval před 17. hodinou Roman Šperňák.