Hasičský ples, pořádaný vždy v lednu, je tradiční první vlaštovkou kulturního kalendáře obce.
Mimo této činnosti sází hasiči na mládí. Úctyhodných 28 let vede Zdeněk Vaněček starší oddíl dětí ve věku 6 až 18 let. V této činnosti mu pomáhají o generaci mladší Hanka Holoubková, Katka Vlková a Zdenka Ouhelová.
I tato děvčata prošla v mládí hasičským kroužkem. V brzké době plánují zřízení „kroužku hasičského potěru" pro děti od tří do šesti let.  

A jaká je činnost oddílu?
Tvoří ji především příprava na hasičské závody, ale i získávání zálesáckých a přírodovědných znalostí. Děti poznávají také okolí svého bydliště. V zimě plní odznaky odbornosti, na jaře a v létě absolvují hasičskou soutěž  Plamen a v létě se všichni těší na týdenní tábor u řeky Kameničky v areálu střelnice AVZO.
,,Jsem rád, že nastupují nové a nové generace. Jarošovské hasiče alespoň nepotká osud dinosaurů," říká Zdeněk Vaněček.

Další nedílnou součást jarošovského sboru tvoří zásahová jednotka. I většina jejích členů jsou odchovanci hasičského kroužku. Na počátku tohoto roku vyměnili automobilovou „Máňu" z 60. let za její o generaci mladší nástupkyni.

Nově pořízený automobil CAS 25 RTHP má v sobě zabudované nástavby na pomůcky, které se používají  i pro jiné zásahy než požární.

„Vyjíždí se stále více k povodním, záplavám či padlým stromům. Klasické požáry pomalu ustupují a tak je třeba mít v autě stabilně pilu, ponorné čerpadlo, či generátor." říkají strojníci Jakub Ouhel a Zdeněk Vaněček mladší.

Mezi největší zásahy jednotky v loňském roce patřily červnové povodně v Jarošově nad Nežárkou a pád stromu  při srpnové bouřce na čtyři automobily v místní části Lovětín.

Novou „Máňu" a spoustu dalších zajímavostí představí jarošovští  hasiči veřejnosti již tuto sobotu 10. května při Dni otevřených dveří v hasičárně.

POZVÁNKA

V sobotu od 13 do 17 hodin se může přijít veřejnost podívat do hasičské zbrojnice jarošovského sboru dobrovolných hasičů, a to u příležitosti Dne otevřených dveří.

Bohumil Rod, starosta SDH