Podle mluvčí nemocnice Ivany Kerlesové se převážně se jednalo o následky napadení, úrazy obličeje, včetně závažnějších zlomenin obličejových kostí, řezné rány a jiná končetinová poranění. Jeden pacient byl se středně závažným poraněním ruky od pyrotechniky.

"Dva pacienti byli hospitalizovaní na chirurgickém oddělení, u ostatních bylo dostačující ambulantní ošetření nebo hospitalizaci odmítli a podepsali negativní revers. Prakticky všichni zranění byli pod vlivem alkoholu, u několika z nich byla nutná asistence Policie ČR nebo Městské policie," sdělila Ivana Kerlesová.

„V porovnání s minulými roky na  Silvestra, kdy mívám pravidelně službu, není ani tak zarážející vzestup alkoholismu v populaci, což pozorujeme v průběhu celého roku, ale nebývalý nárůst agresivity mezi lidmi navzájem a vůči zdravotnickému personálu nemocnice i složkám integrovaného záchranného systému," řekl Kryštof Mach z Chirurgického oddělení Nemocnice Jindřichův Hradec.

V jindřichohradecké porodnici se zatím poslední miminko narodilo asi půl hodiny před půlnocí.Tomáš Hrádek z Horních Dubenek přišel na svět ve 23.25 hodin. Jak uvedla jeho maminka Renata, měl se narodit až za tři týdny, takže to bylo tak trochu překvapení, ale že není prvním miminem roku 2014 ji nijak netrápí. Na Silvestra ve 13.25 hodin se také narodil Nikolas Havlík z Jindřichova Hradce. "Čekali jsme ho až kolem 12. ledna.Každý se ze mě dělal legraci, že určitě porodím na Silvestra a taky to tak dopadlo," podotkla maminka Eliška Havlíková. Na novoroční miminko se stále čeká. 

Policisté na Jindřichohradecku měli podle mluvčího Milana Bajcury velice klidnou noc. "Více problémů bylo v krajském městě, kde na linku 112 přišlo na sto oznámení. Většinou se jednalo o rvačky, rovněž byla napadena jedna hlídka. V celém kraji se stalo pět nehod, což je velice málo a žádná neměla souvislost s omanými látkami," uvedl. 

Hned dopoledne  podle mluvčí hasičů Venduly Matějů doutnaly odpadky v popelnici v ulici El. Krásnohorské v Jindřichově Hradci. Hasiči nádobu prolili vodou. Požár byl beze škody a nebude dále došetřován. "Jednotky HZS Jihočeského kraje zasahovaly od sedmé hodiny večerní do sedmé hodiny ranní u necelých dvou desítek událostí. Z toho v souvislosti s oslavami příchodu nového roku mohlo bezprostředně souviset přibližně pět požárů odpadů, které jihočeští hasiči likvidovali například v Písku či Českých Budějovicích," sdělila Vendula Matějů.

Hodinu po půlnoci si připsali technický zásah, a to pomoc se snesením pacienta do sanitky v Nové Včelnici. V 1.25 hodin museli hasiči vysvobodit osoby uvízlé v "zaseknutém" výtahu na sídlišti Vajgar v Jindřichově Hradci.

Kolem půl šesté večer společně s Policií ČR zasahovala profesionální jednotka ze stanice Třeboň v Mláce, kde osobní automobil srazil dva psy. Nehoda se obešla bez zranění. Policie ČR obeznámila majitele psů.

Ve 20.46 hodin hasiči vyjeli k monitoringu kouře v obytném domě ve Střížovicích. Hasiči na místě zjistili, že kouř vychází ze špatně udržovaného kotle. Provedli provizorní opravu a zásah ukončili. Majiteli byla doporučena revize.

Připravujeme další podrobnosti o přelomu roku na Jindřichohradecku. 

A jak vzpomíná na Silvestry Marek Slabý, šéf jihočeských záchranářů?
Sloužím Silvestry už léta a moje vzpomínky jsou plné poranění a úmrtí, pamatuji si na přípitek, kdy jsem úderem půlnoci křísil z bezvědomí. A nakonec vzkřísil. Ty večery, které jsem netrávil v práci nijak nevyčnívají, na všechny mám dobré vzpomínky. Jednou jsme byli na hromadné oslavě Nového roku na náměstí v Táboře. Úderem půlnoci začala po celém náměstí mezi lidmi létat pyrotechnika, rachejtle, lahve a židle. Pamatuji si, že jsme ošetřovali asi třicet zraněných. Připadal jsem si tenkrát jako v první linii. Silvestrovské služby mám ale rád. Jsou v nich samozřejmě kromě nepříjemných i ty dobré vzpomínky. Když jezdíme venku v sanitkách, je mi nesmírně příjemné poslouchat ostatní lékaře všech různých specializací ve vysílačkách. Jsme po celém kraji od Šumavy po Dačice a o půlnoci si popřejeme do dalšího roku.