Celek z lázeňského města je zatím na deváté příčce tabulky a na osmou Kopřivnici, která zatím drží poslední postupové místo, ztrácí jediný bod. Ve zbývajících šesti duelech základní části tedy mají třeboňští házenkáři rozhodně oč hrát.

Jakým způsobem Jiskra ladila na rozhodující část sezony formu?
Po posledním odehraném utkání v Jičíně jsme hráčům nechali volnější období. Až do konce roku se jednalo pouze o lehčí tréninky, mezi svátky jsme se sešli pouze dvakrát. S novým rokem jsme však nastolili dva týdny náročné fyzické přípravy. Dávky kondičních běhů nyní prokládáme nacvičováním herních činností. Absolvovali jsme i turnaj na pražském Chodově, který jsme vyhráli.

Hráčům tedy fyzička zřejmě chybět nebude. Jste s přípravou spokojený?
Bohužel, moc důvodů ke spokojenosti nemám. Na lednových trénincích jsme se na můj vkus až příliš scházeli pokaždé v jiném složení, a to i bez klíčových hráčů. Čeká nás ještě turnaj ve Strakonicích, kde bych měl rád hráče konečně pohromadě.

Poslední utkání podzimní části bylo velmi smolné. Je to tak?
Ano. Nejen že jsme přišli o body, ale hlavně o dva klíčové hráče Mošovského a Pristaše. Mošovský si již v 7. minutě po špatném došlápnutí zlomil kotník a do základní části už těžko zasáhne. A brankář Pristaš během zápasu naprosto zbytečně fauloval soupeře. Byl diskvalifikován a přestupková komise mu udělila stop na čtyři zápasy, což značí, že nám bude chybět zrovna v klíčových duelech.

Brankař v házené znamená opravdu hodně. Dokáže se s touto ztrátou manšaft vypořádat?
Na to je jednoduchá odpověď: Mužstvo se s tím vypořádat prostě musí! Náš pohár hloupých chyb je letos až příliš vrchovatý. Před půl rokem bych ztrátu brankaře, jakým je Maroš Pristaš, bral na větší váhu než nyní. Za tu dobu je však druhý gólman Honza Brchaň o pořádný kus dál. Už v předešlých kolech ligy a zápasech Českého poháru ukázal, že jeho výkony byly naprosto srovnatelné s výkonností Maroše. A v některých případech byl i lepší. Jde spíše o to, zda zvládne roli brankářské jedničky po psychické stránce.

Mezeru na levé spojce opět zacelíte vy jako hrající trenér?
Nemluvme o postu, který bych měl zacelit. Je pravda, že jsem začal od ledna s mužstvem trénovat, ale v mém případě nečekejte zlepšování pomocí tréninku. U mě jde spíše o to, abych tréninky a v neposlední řadě i zápasy vůbec přežil… Samozřejmě chci udělat maximum, aby naše mužstvo vyhrávalo a dařilo se mu. Kdybych se do přípravy nezapojil, tak bych si jednou mohl vyčítat, že jsem proto neudělal všechno. Další absence na postu spojek je pro tak úzký kádr skutečné oslabení. Již na začátku sezony jsem hovořil o tom, jaké problémy může způsobit odchod Radka Mráze do pražské Dukly. Zranění Mošovského to nyní potvrdilo.

Úvodní zápasy jsou tedy pro postup do vyřazovací části klíčové?
Přesně tak. Postup do play–off by pro mě osobně byla třešnička na dortu, protože kluci by si ho za výkony v letošní sezoně zasloužili. Prioritou je předvádět kvalitní házenou, ze které budeme mít všichni, včetně diváků, dobrý pocit. Třeboň play–off dlouho nezažila, tak proč si to nezkusit připomenout právě letos.

Na domácím hřišti jste silným protivníkem pro všechny…
Ano, to kouzlo domácího prostředí prostě funguje. Z šesti zbývajících utkání základní části hrajeme pět před domácím publikem, což je nespornou výhodou. Jako první přivítáme Plzeň a všichni si přejeme předvést divákům dobrý výkon. Porazit Přerov a Dvůr Králové je jednoznačným cílem a věřím, že potrápíme i Karvinou a Zubří. Vyjedeme pouze do Kopřivnice, kde nás čeká mimořádně těžký a hlavně klíčový zápas.

Přichystala házenkářská Jiskra do nového roku nějaké novinky?
Co se týče soupisky, tak se nic nemění. Po zranění kolena se do tréninkového procesu zapojil Měchura. Novinkou je, že se Jiskra Třeboň stala provozovatelem sportovní haly. V tom vidím opravdový přínos. Nyní je po letech lamentování na nás, jak se s touto šancí popereme a jaké podmínky pro házenou a další sporty vytvoříme.

V Rakousku právě vrcholí evropský šampionát v házené mužů. Co říkáte na průběh turnaje?
Mistrovství Evropy sleduji, jak jen se dá. Je to opravdu svátek a oslava házené. Český výběr zatím odehrál neskutečná utkání. Na hráčích je vidět velká snaha něco dokázat. Jsou pro to ideální podmínky, protože máme tým velkých osobností. Vždyť Jícha, Filip, Nocar, Galia či Štochl jsou v reprezentaci již velmi dlouho a jsou opravdu lační po úspěchu. Navíc brankaři Galia se Štochlem potvrdili v zápasech svoji extratřídu. Osobně si myslím, že výkony, které předvádí, si řekli o nejsilnější dvojici brankařů na ME. Vítěze turnaje si netroufám tipovat, protože týmy jsou extrémně vyrovnané. O výsledcích rozhodují jen maličkosti, třeba lepší psychická pohoda týmu a především jednotlivých osobností.

Je pro vás jako pro trenéra Euro něčím inspirativní?
Pozorovat fantastické individuální výkony, které jsou na Euru k vidění, je pro mě tou hlavní zábavou. Těžko mluvit o inspiraci. Ta je k ničemu bez tréninku. Bylo by naivní myslet si, že se člověk podívá na pár zápasů a všechno následně změní. V družstvu, jenž společně trénuje dvakrát týdně, se herní revoluce dělat nedá.

Matěj Měchura