Nález ústavního soudu, který nařizuje ministerstvu financí ctít obecní vyhlášky a nepovolovat provozování takzvaných video loterijních terminálů tam, kde je to s nimi v rozporu, je v platnosti už dva týdny.
Zástupci měst a obcí nyní napjatě očekávají, kdy bude vše vyřešeno technicky a herny z jejich území definitivně zmizí. Ministerstvo financí by podle všeho mělo začít konat okamžitě po zapsání nálezu do příslušného zákoníku.
Starosta Českých Velenic  Jaromír Slíva je přesvědčený, že vše by se mělo odehrát poměrně rychle.
„Dle mého názoru se na podobné záležitosti vztahuje správní řád, který jasně ukládá vyřízení do třiceti, respektive šedesáti dní. I když je pravda, že ministerstvo bývá častokrát poměrně nevyzpytatelné," míní starosta a dodává, že Velenice byly jedním z čtyř českých měst, které kvůli dřívější praxi povolování terminálů státem podaly ústavní stížnost.
„Okolnosti to nakonec vyřešily za nás a já jsem jedině rád. Doufám, že to přispěje k celkovému zlepšení situace v našem městě," věří Jaromír Slíva.
Vyhlášky zaměřené proti výherním automatům má i Jindřichův Hradec a Třeboň, kde terminály v dohledné době také zmizí.⋌(ms)