Již dopoledne bylo možno navštívit dobové stánky s rozličným řemeslným zbožím na zámku, celodenní pestrý program pak završil ohňostroj z Malého Vajgaru.

Samotnou slavnost odstartoval o půl druhé odpoledne historický průvod z náměstí Míru do Štítného ulice, která tak byla po rozsáhlé rekonstrukci probíhající od února do května oficiálně předána do užívání občanům.

Jak zmínil starosta Karel Matoušek, Štítného ulice jako jediná v centru města nesplňovala současné podmínky a plány na její opravu vznikly již před dvěma roky. Nejenže samotný povrch se zámkovou dlažbou nebyl přípustný pro centrum města, které získalo loni titul Historické město roku 2007, ale i sítě pod povrchem měly doslouženo.

Ulice byla opravena zejména díky penězům z Evropské unie, což bude připomínat pamětní deska na budově zdejší základní školy. Celkově oprava vyšla na necelých deset milionů korun, což bylo o čtyři miliony méně, než byl původní rozpočet. Jako klad označil starosta i skutečnost, že například oprava kanalizace byla provedena bezvýkopovou technologií pomocí kamer.

Opravena byly současně i další sítě jako vedení elektřiny, plynu a vody. V ulici pak bylo položeno 1143 metrů čtverečních nové dlažby, která je podobná té v přiléhající Panské ulici.

„Obchodníci i školáci zažili příkoři, ale jinak to nešlo,“ konstatoval s omluvou v hlase starosta. Připomněl i nově opravené schody u kostela sv. Jana, které se dostaly pod palbu kritiků, protože svou novotou budí dojem, že se do historického centra nehodí. „Staré schody byly z obrubníků. Ty nové ale časem získají patinu,“ vzkázal starosta kritikům. Zmínil i fakt, že s nově opraveným areálem u muzea získalo město další z příjemných koutů.

Další již tradiční a významnou součástí Dne města bylo ocenění nejlepších studentů místních škol. Na pódiu umístěném na třetím nádvoří zámku se tak veřejné slávy dostalo těmto mladým lidem:

Základní školy: v kategorii vzdělání: Tereza Pospíšilová (3.ZŠ) - angličtina, Vlastimil Hanuš (GVN). Ve sportu: Vojtěch Žižka (5.ZŠ) – plavání, basketbal.

V oblasti umění: Petr Mottl (6.ZŠ) – nevidomý klavírista, varhanista a zpěvák, Martin Holec (GVN) – hvězda televizního seriálu Ordinace v růžové zahradě, který právě oslavil 15. narozeniny.

Ze středoškoláků sbírali vavříny:

sport – Jakub Trojan (GVN) – v soutěžích úspěšný skateboardista, Nikola Tajmlová (OA TGM) – ve své kategorii mistryně republiky ve veslování.

umění: Tereza Zemanová a Pavlína Princová (OA TGM) – tanečnice studia Žáby, které sbíraly zlato v New Yorku.

Zvláštní cenu pak získali studenti zdravotnické školy, kteří excelují v republikových záchranářských soutěžích - Martin Schönbauer, Martin Jasanský a Lukáš Rejtar.