Mezi klíčové body programu totiž patří rozdělování dotací sportovním klubům a tělovýchovným jednotám.
Mimo jiné se tak rozhodovalo o budoucích osudech obou jindřichohradeckých mládežnických hokejových klubů, což byl i důvod abnormálního zájmu veřejnosti. Hosté se proto rekrutovali téměř výhradně z řad příznivců, činovníků a rodičů hráčů obou znesvářených hokejových táborů.
Za vše hovořil i počet přihlášených do diskuze k tomuto tématu, jichž bylo více než dvě desítky, a to téměř výhradně těch, kteří podporují nově vzniklé Střelce. Nelíbilo se jim zejména to, že by jejich tým měl od města dostat pouze 300 tisíc korun, což je čtyřikrát méně, než přisoudila rada města konkurenčnímu Vajgaru. Upozorňovali na fakt, že Vajgar zadržuje registrace více než třem desítkám jejich hráčů, což mu umožňuje čerpat dotace i na ty, kteří v jeho celcích vůbec nehrají.
Při emotivním vystoupení se sportovní manažer Střelců Petr Šachl s registrační kartičkou v ruce otázal zastupitelů, koho mají městské peníze vlastně podpořit. „Je to tento kousek plastu, nebo malý kluk v dresu, který chce hrát hokej, a jehož tu můžete vidět," ukázal na chlapce sedícího v první řadě v barvách Střelců. S názorem, že hokej přeci nehrají imaginární registrace, ale konkrétní děti, vystoupilo daleko více řečníků, zejména rodičů malých hráčů.
Své podpory se však dočkal i Vajgar.Slova na obranu Vajgaru se chopil jeho dlouholetý trenér a muž, který vychoval několik generací hradeckých hokejistů, Jan Hanzálek. Jeho projev se nesl zejména v duchu poukazování na tradice tohoto klubu i na fakt, že se účastní mistrovských soutěží
„Hokej se hraje podle nějakých pravidel a pokud ho někdo chce provozovat bez ohledu na výkon, tak myslím, že by to spíše vyřešil nějaký kroužek třeba při domě dětí," nadnesl Jan Hanzálek, který si za svou řeč vysloužil pískot a výkřiky z pléna.
I na samotných zastupitelích bylo znát, že neví, jak z nastalé situace nalézt důstojné východisko. I to byl nejspíše důvod, proč se snažili projednávání dotačního bodu programu odsunout na další jednání.
Poprvé se o to pokusil ještě před zahájením schůze Martin Kukačka (TOP 09), který jej navrhl z jednání vypustit, neboť potřebné materiály dostali někteří zastupitelé až před jeho začátkem a neměli tedy dostatek času na jejich prostudování. Pro svůj názor ale nenašel v zastupitelském sboru dostatečnou podporu.
Sám dobrovolně stáhl svůj protinávrh na odložení hlasování pouze o hokejových záležitostech Karel Matoušek (ODS), neboť se ukázalo, že kdyby došlo k jeho schválení, zamezilo by to přidělení dotací i do ostatních sportovních oblastí.
Procesní problém nakonec zastupitelé vyřešili po poradě klubů šalamounsky. O výši dotací pro každý ze sportovních klubů se hlasovalo zvlášť a v případě Vajgaru a Střelců se všichni zdrželi hlasování, takže nebylo přijato žádné usnesení.
V praxi to znamená, že k projednávání příspěvků pro tyto kluby se vrátí opět za měsíc. Otázkou je, zda takový krok pomůže něco změnit, protože, jak uvedl starosta Stanislav Mrvka (ČSSD), není možné v podaných žádostech o grant již nic měnit.
„Můžeme je maximálně zrevidovat a posoudit znovu, ale jinak do toho již nelze vstupovat. Termíny jsou závazné," vysvětlil Stanislav Mrvka. Zda se tedy povede Střelcům přesvědčit grantovou komisi, městkou radu a nakonec i zastupitele o svém pohledu na věc, tedy že ideální rozdělení 1,5 milionu pro mládežnický hokej je zhruba 4 ku 6, je ve hvězdách. Definitivní verdikt navíc musí bezpodmínečně padnou příští měsíc, protože v pravidlech je jasně dáno, že dotace musí být rozdělené do 31. května. Neschválením hokejových dotací však debata zdaleka neskončila, zastupitelé se k ní vrátili i v závěrečné diskuzi, kdy se starosta Stanislav Mrvka ohradil proti slovům Martina Kukačky, že v tomto případě nejspíše pochybil i odbor školství. „Odvedli dobrou práci v šibeničním termínu a já si jí vážím," obhajoval odbor starosta.
„Pokud tomu tak skutečně je, tak se velice omlouvám. Jestli je ale vše v pořádku, tak proč jsme to potom odložili," kontroval Martin Kukačka.
Slovo závěrem si vzal i Karel Matoušek, který všechny zúčastněné vyzval, aby si při rozhodování zachovali zdravý odstup a nadhled. „Je třeba si uvědomit, že jde o peníze města, které rozdělujeme my. Není důvod, abychom se nechávali svazovat nějakými pravidly hokejového svazu, která jsou navíc dosti sporná. Nejsme přeci žádnými jeho vazaly," vyjádřil se Karel Matoušek, podle jehož názoru by město mělo hlavně dotlačit oba znesvářené kluby k dohodě.
Starosta Stanislav Mrvka však míní, že něco takového není možné, protože vedení města v tomto směru již vykonalo maximum. „V posledních měsících jsem zástupce obou klubů několikrát pozval a naposledy od nich jasně zaznělo, že se dohodnout nechtějí," konstatoval starosta Mrvka.