Hostinský Karel Sarauer opět otevře vnitřní prostory budějovického podniku U černého koníčka. Zda se život vrátí do starých kolejí, ale netuší.Zdroj: Karel SarauerHostinský Karel Sarauer byl zaskočený, když se dozvěděl, že bude muset zavřít hospodu. U černého koníčka v Českých Budějovicích. U koníčka, jak je název hostince lidově zkracovaný, měli navařeno a nakoupené zásoby na víkend a pondělí. „Nevěděli jsme, co bude dál a hltali jsme zprávy, co nás čeká, jak se zařídit. V neděli jsme se alespoň připravili na prodej z okénka a nějaké rozvozy obědů na pondělí, ale jak to bude fungovat dál, nikdo nevěděl. Samozřejmě poptávka nebyla nijak valná a zákazníci vyčkávali, co bude,“ vypráví hostinský.

Ve sklepě měl ale v tanku přes 2000 litrů nepasterovaného piva. „Nakonec jsme prodávali za sedm korun půllitr v pet lahvích, abychom ho nemuseli vylít do kanálu. Tím se lidé naučili chodit k okénku,“ přibližuje. Později tam kupovali i jídlo. Za pár dní bude moci otevřít vnitřní prostory restaurace, ale mezery mezi stoly omezí kapacitu podniku „Jestli budou chodit hosté, nedokážu odhadnout. Někdo říká, že se nemůže dočkat, což je asi pravda, ale v jaké míře se to přiblíží normálu, v tom jsem skeptický. Takže se dá očekávat, že ztráty budou narůstat. Jak dlouho tento stav udržíme, to se uvidí, snad nebudeme muset omezit provoz a propouštět, což by nebylo dobré řešení,“ zamýšlí se.

Jenže propad je velký. „Dvouměsíční pauza nás stála přes šest set tisíc korun i přes částečně zachovaný provoz,“ zdůrazňuje s tím, že finance od státu jsou nízké. „Příspěvek od státu je symbolický, zdaleka nepokryje náklady. A hlavně nebyl okamžitý. Nikoho ze zaměstnanců jsme nepropustili,“ komentuje.

Koupil ho kníže

Hostinec U černého koníčka patří podle slov Karla Sarauera mezi nejstarší fungující ve městě. Vznikl ve druhé polovině 16. století jako zájezdní hostinec. V roce 1869 ho koupil kníže Schwarzenberg a v letech 1914 byl přestavěn do nynější podoby, přičemž název zůstal zachován. „Je nám ctí pokračovat v tradici podniku, a to již přes dvacet let. Čepujeme protivínské pivo Platan a také speciály z lokálních pivovarů, snažíme se vařit poctivou českou kuchyni a podávat slušné služby našim zákazníkům,“ říká muž, který za dvacet let v hospodě U koně, jak ji jmenuje, zažil hodně, ale tohle je pro něho nejtěžší období života.