„Došlo k dohodě," oznámil včera krátce po poledni lídr vítězné jindřichohradecké ČSSD Stanislav Mrvka. Skončila tak dlouhá povolební vyjednávání a podoba koalice, která bude příští čtyři roky vládnout v Jindřichově Hradci, nabrala konkrétní tvar.
Pravděpodobně největším překvapením je, že městská rada má být pouze sedmičlenná namísto devítičlenné. A podle koaliční smlouvy, kterou chtějí strany podepsat v pondělí, by v ní měli zasednout čtyři zástupci ČSSD, dva SNK-ED a jedním radním má disponovat ANO 2011.
Více jasno začíná být také v otázce vedení města. „Na starostu budu kandidovat já a s největší pravděpodobností bude naše strana kandidovat i na pozice obou místostarostů," konstatoval Stanislav Mrvka.
Rozuzlení sáhodlouhého vyjednávání bylo nakonec nečekané i pro zainteresované strany, například pro volební jedničku SNK-ED Vladislava Buriana, který by se za toto uskupení měl stát jedním ze dvou radních. „Jak to nakonec dopadlo je svým způsobem překvapující. Celou dobu jsem očekával devítičlennou radu a širokou koalici. Nicméně věřím, že sedmičlenná rada bude ve prospěch města pracovat stejně dobře," komentoval zrod koalice Vladislav Burian.
Do opozice se naopak rozhodla odejít TOP 09, která se po celou dobu rozhovorů rovněž účastnila
„V povolebních jednáních bylo dáno až příliš mnoho prostoru rozličným variantám, což mělo také za důsledek, že se vše vleklo poměrně dlouhou dobu. Myslím, že sociální demokraté neměli s tak silným mandátem, jaký jim voliči dali, něco takového zapotřebí. I to je jedna z příčin, proč jsme se nakonec rozhodli, že do toho nepůjdeme. Navíc jsme se od počátku vymezovali proti široké koalici a naše názory jsou konzistentní," vysvětlil důvody, jež stranu vedly k ukončení koaličních jednání, předseda hradecké TOP 09 Vojtěch Duba.