Ve středu o tom rozhodli jindřichohradečtí zastupitelé, kteří schválili nákup kulturní památky za částku 7,8 milionu korun.

Jak konkrétně město s objektem do budoucna naloží, ještě není v tuto chvíli docela zřejmé, což při čtení důvodové zprávy připustil i místostarosta Bohumil Komínek (ČSSD). „Je to rozhodování na delší dobu a jde určitě o to, abychom zde dokázali vytvořit něco pěkného a hlavně potřebného, co by naše město opět zvedlo," uvedl Bohumil Komínek.

Otázku využitelnosti naťukl i starosta Stanislav Mrvka (ČSSD). „Je jasné, že základní otázka, co s tím, zde dnes musí padnout. Je ale jasné, že ať vymyslíme cokoliv, budeme vždy limitováni tím, jak se k věci postaví památkáři," poznamenal a nastínil i jednu z možných alternativ. Jednou z priorit, které město totiž v současnosti řeší, je vznik multifunkčního kulturního centra. „Jak sami dobře víte, tak Střelnice se v tomto ohledu ukázala jako nevhodná," podotkl.

Samotnou myšlenku záchrany historické budovy zastupitelé, a to ani ti opoziční, v zásadě neodmítali. Některým se však příliš nepozdávala cena, která se jim jevila jako příliš vysoká. Patřil k nim například Vít Pošvář (KSČM).

Vít Pošvář sice na jednu stranu zdůraznil, že mu idea nákupu pivovaru není v žádném případě proti srsti, zároveň chtěl ale vědět, jak radnice dospěla k částce právě 7,8 milionu korun a jakou metodou byly zpracovány cenové odhady. Rovněž se pozastavil nad tím, že současný vlastník svého času nemovitost získal za sumu podstatně nižší, tedy necelého 1,5 milionu.

Místostarosta Bohumil Komínek vysvětlil, že cena je výsledkem určitého kompromisu. „Odhadní cena pozemku je 6,8 milionu, dalším milionem pak kompenzujeme cenu samotné nemovitosti," objasnil.

Odhady, které si nechalo zpracovat na jedné straně RBB a na druhé město, se přitom zásadně lišily. Městský odhad na celý objekt činí zhruba 9,5 milionu, ten který předložil nynější vlastník je přibližně o tři miliony vyšší. Starosta Stanislav Mrvka navíc poukázal, že vyjednávání o konečné cifře byla vedena již od podzimu.

Pošvářův spolustraník Tomeš Vytiska byl toho názoru, že další vyjednávání by nejspíše vedla ještě k dalšímu sražení ceny. Jako příklad uvedl svou zkušenost z krajské rady, která odkupovala část strakonického zámku.

„Musíme si uvědomit, že nekupujeme nemovitost, ale investiční příležitost. Cena investice je přitom mnohonásobně vyšší, než stávající hodnota objektu," tvrdí.

Přítomný byl i kastelán hradeckého zámku Jan Mikeš, který celou problematiku shrnul slovy: „Když to neuděláte vy a teď, tak už to neudělá nikdo."