Do městské kasy by letos mělo přitéct 439 milionů korun a vedení města počítá s výdaji 478 milionů korun. Hospodařit se tedy bude se schodkem 39 milionů korun, Jindřichův Hradec má však dostatečné finanční rezervy z minulých let. Za poslední dva roky klesla příjmová část hradeckého rozpočtu o zhruba tři sta milionů korun. Do města totiž proudí jen asi desetina dotací, než tomu bylo dříve.

„To jsou věci, které vznikají zejména z úprav zákonů. Dříve tam spadala totiž například stamilionová dotace na sociálku. Nyní jdou tyto peníze jinudy a opticky to tedy snižuje příjmovou část," říká starosta Jindřichova Hradce Stanislav Mrvka.

Podrobněji tuto záležitost rozebral hradecký místostarosta, do jehož kompetence spadají finance, Pavel Vejvar.

„Je nutné si uvědomit jednu věc, že v tomto okamžiku můžeme v návrhu rozpočtu dát do dotací pouze ty, o kterých již padlo nějaké rozhodnutí. To není jen otázka toho, o co všechno jsme ve skutečnosti zažádali. Na některé další je zaděláno a více jasno budeme mít až v průběhu roku," tvrdí Vejvar a dodává, že časy velkých dotačních titulů už jsou pryč.

„Doba, kdy Hradec obdržel dotaci ve výši 156 milionů, se asi jen tak rychle opakovat nebude. Je třeba se více soustředit na drobnější projekty," míní místostarosta.