Piloti Alexandr Kubovec a František Bartoň prováděli v letech 1988 až 1999 skupinovou, zrcadlovou a vstřícnou akrobacii na dvou kluzácích L-13A Blaník. Jejich bezmotorová akrobatická skupina s názvem Alfa Air reprezentovala československé a později české letectví nejen na leteckých dnech doma, ale i na řadě míst po Evropě. Byla ve své době pravděpodobně první skupinou na světě provádějící zrcadlové lety na bezmotorových letadlech. Připomenutím akrobatů Alfa Air je kniha „Vzpomínky na letecký život a zrcadlo L-13A Blaník", vydaná koncem roku 2016.

Snem snad každého kluka je stát se pilotem. Stejné přání měli také Alexandr Kubovec a František Bartoň, kteří však své sny beze zbytku naplnili. Oba se stali excelentními piloty. O jejich aviatických zkušenostech a pestrých vzdušných zážitcích byla napsána kniha a několik autobiografických článků.

Alexandr Kubovec je stále aktivním zkušebním komisařem pro motorová i bezmotorová letadla a současně majitelem letecké firmy Alfa Air. František Bartoň je nyní již na zaslouženém odpočinku po dlouholeté kariéře dopravního pilota. Dnes létá na ultralehkých letadlech.

Pro členy Klubu historie letectví Jindřichův Hradec je velkou ctí, že tito dva mimořádní piloti přijali jejich pozvání a navštíví město nad Vajgarem. V pátek 24. února 2017 od 18 hodin oba zavzpomínají v konferenčním sále Muzea Jindřichohradecka na své zážitky s členy akrobatické skupiny Alfa Air. Na besedě s názvem „NA BLANÍCÍCH ZÁDY K SOBĚ" bude také představena filmotéka se sestřihem několika leteckých dnů, na nichž tato legendární akrobatická skupina vystupovala, součástí akce bude autogramiáda obou aviatiků.

Vladislav Burian